1 Ağustos'ta başlayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri boyunca KESK, kamu emekçilerinin haklarını korumak ve artan zamlar karşısında adil bir düzenlemeye gitmek amacıyla taleplerini dile getirdi. Özellikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin yoksulluk sınırını aştığının altını çizen KESK, ücret artış talebinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladı.

KESK'in yaptığı açıklamaya göre, toplu sözleşme sürecindeki ana talepler şunlar:

Maaşlarda Enflasyon Farkı İstiyoruz: KESK, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri sonucunda, memur maaşlarının enflasyon farkını karşılayacak şekilde artırılmasını talep ediyor.

Yoksulluk Sınırının Üzerinde Ücret İstiyoruz: KESK, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanması için adım atılmasını istiyor.

İş Yüküne Dayalı Düzenlemeler: Kamu emekçilerinin iş yükünün arttığına dikkat çeken KESK, bu artan iş yükünün karşılığının maaşlarda ve diğer sosyal haklarda görülmesini talep ediyor.

Sendika Temsilinin Güçlendirilmesi: KESK, kamu emekçilerinin sendika temsilinin güçlendirilmesi için çeşitli adımların atılmasını istiyor.

Zamlar karşısında eriyen maaşlara karşı KESK’in maaş artış teklifi ise şöyle:

1- Öncelikle tüm kamu emekçilerine brüt 8 bin 138,89 TL olarak verilen ilave seyyanen ödenek mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmelidir.

2- Bu adımın atlandığı her maaş artışı teklifi daha baştan tuzağa düşmek demektir.

3- 2024 yılı artışı ise ilave seyyanen ödeneğin taban aylığa yansıtılması sonucunda oluşan yeni katsayı üzerinden yapılmalıdır.

4- Söz konusu artışta tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamları değil, yoksulluk sınırı temel alınmalıdır.

5- Mevcutta iktidarın “en düşük maaş” olarak ifade ettiği maaş dört kişilik bir aile için en az 45 bin TL’ye ulaşacağı bugün çok daha net görülen yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.

6- Artan hayat pahalılığı karşısında bugün hiçbir karşılığı kalmayan eş yardımı 3 bin 310 TL’ye çıkarılmalıdır.

7- Bir bebeğin üç günlük bez, mama ihtiyacını bile karşılamaktan uzak çocuk yardımı her çocuk için 2.220 TL’ye çıkarılmalıdır.

8- Konutu olmayan kamu emekçilerine büyükşehirlerde 7 bin 500 TL, diğer şehirlerde 5 bin TL kira yardımı verilmelidir.

sendika.org