İsrafı engellemeyen kamu görevlilerine disiplin cezaları ve görev ihmalinden kaynaklanan yaptırımlar uygulanacak. Tasarruf edilecek alanlar belirlenirken, harcamalarda yüzde 10'dan fazla kesintiye gidilecek. 

Tasarruf tedbirleri yarın açıklanacak

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun aktardığı habere göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yarın açıklanacak olan yeni tasarruf ve verimlilik paketi çerçevesinde kamu yöneticilerinin uyması gereken kuralları detaylı bir şekilde açıklayacaklar.

Bir Garip Açıklama: ‘Hasta Yakınlarına Hastane Personelinin Hatalı İşlemleri Tamamlatılıyor’ Bir Garip Açıklama: ‘Hasta Yakınlarına Hastane Personelinin Hatalı İşlemleri Tamamlatılıyor’

Tasarruf edilecek alanlar belirlendi

Yeni pakette sadece tasarruf tedbirleri değil, aynı zamanda kamu kurumlarının harcamalarının nasıl daha verimli hale getirileceğine yönelik önlemler de bulunuyor. Edinilen bilgilere göre, kamudaki tüm harcamalar detaylı bir şekilde incelenerek tasarruf edilecek alanlar belirlendi. 

Birçok alana tasarruf geliyor

Kırtasiye giderlerinden, yeni taşıt ve bina alımı veya kiralanmasına, demirbaş harcamalarından temsil ve ağırlama giderlerine, enerji ve su giderlerinden hizmet içi eğitim harcamalarına kadar her alanda yüzde 10'dan fazla kesintiye gidilecek. Ayrıca, yatırım ödeneklerinden de yüzde 15 oranında kesinti yapılacak. Bu kesintilerle birlikte, yılın ikinci yarısında 100 milyar liradan fazla tasarruf edilmesi hedefleniyor.

Tasarruf tedbirlerinden tarımsal desteklemeler, sulama ve enerji yatırımları ile deprem bölgesine yapılacak yatırımlar etkilenmeyecek. Tasarruf tedbirlerine uyulup uyulmadığına ilişkin bir takip sistemi de kurulacak. 

Kamu yöneticileri raporlar sunacak

Kamu yöneticileri, belirli aralıklarla harcamaları ve tasarruf kalemlerine yönelik raporlar tutacak ve bu raporlar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na sunulacak. Kurulacak olan takip sistemi ile kimin ne kadar tasarruf ettiği, kimin kuralları ihlal ettiği belirlenecek. 

Tasarrufa uymayan bürokrata yaptırım 

Tasarruf kurallarına uymayan kamu yöneticilerine yönelik bir yaptırım uygulanacak. Bu yaptırımların idari nitelikte olacağı ve kurallara uymayan kamu yöneticilerine disiplin soruşturması veya görevi ihmal suçu benzeri bir yaptırımın gündeme gelebileceği belirtiliyor. 

Açıklanacak yeni tasarruf ve verimlilik paketinin uygulanması konusunda iki ayrı yol izlenecek. Bazı tedbirler idari düzenlemelerle hayata geçirilecek. Ancak yasa değişikliği gerektiren adımlar için TBMM devreye girecek. Bu kapsamda, gerekli yasal düzenlemelerin hızla Meclis'e sevk edilmesi planlanıyor.