Seçimsiz 4 yılın başlangıcında, iktidar sadece ek ödenek taleplerini reddederek değil bütün harcama kalemlerinde kesintiye gitmeye hazırlanıyor. 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz yıl temmuz ayında tasarruf tedbirleri konulu bir genelge göndermişti. 

Temmuz ayında yayımlanan genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde bütün harcamaların gözden geçirilmesi istenmiş, tedbirlerin ise ivedilikle uygulamaya alınması ve tasarruf takibinin sağlanmasına özellikle vurgu yapılmıştı.

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başlıyor Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Bugün Başlıyor

Edinilen bilgilere göre, tasarruf tedbirlerinin istenen düzeyde uygulanmadığı ortaya çıktı. Bu durum üzerine kamunun, yeni deliklerin açılmasını önlemek adına yeni tedbirlerin devreye alınması gündeme geldi. Bakan Şimşek, AK Parti'nin son Strateji Kurulu toplantısında, uygulanacak yeni tedbirler hakkında bilgi verdi. 

Şimşek: Bütün kalemlerde tasarrufa gidilecek

Şimşek, sadece ek ödenek taleplerinin reddedilmesinin değil, aynı zamanda bütün harcama kalemlerinde kesintiye gidileceğini ve her kurumun bütçesinde belli oranda küçülme olacağını açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da alınan tedbirlerin düzenli takibini yapacağı ifade edildi. Bu yeni tedbirlerin, kamunun mali dengesini sağlamlaştırmaya yönelik olduğu belirtiliyor.

Elektrik, yakıt tüm kalemler incelemede

Elde edilen bilgilere göre, bu kesintiler sadece araç ve bina alımı veya kiralanması alanını değil, kırtasiye malzemelerinden elektrik faturalarına, yakıt masraflarından sağlık harcamalarına kadar geniş bir yelpazeyi içerecek. Özellikle resmi taşıt kullanımına kısıtlama getirilmesi planlanıyor. Haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın harcamaları, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi kalemlerde de kesintilerin olması bekleniyor. Aynı şekilde, kamu kurumlarının temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel masrafları ile enerji ve su alımları gibi giderleri de küçültülecek.

Yüzde 70’i tamamlanmış projeler kapsam dışı

Ayrıca, kamu tarafından gerçekleştirilen yatırımlarda da kısıtlamaya gidilecek; sadece fiziki olarak tamamlanma oranı yüzde 70'in üzerinde olan ve ekonomiye kısa vadede katkı sağlayacak projelere destek verilecek. Ancak lojistik, tarım, sulama ve deprem bölgesinin yeniden yapılanması gibi stratejik yatırım alanlarındaki projeler kesintiye uğramayacak.

“Sağlık harcamaları azaltılmalı”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in AK Parti Strateji Kurulu'na yaptığı sunumda, "Ek ödenek taleplerini reddetmenin yanı sıra asıl hedefimiz mevcut harcama bütçelerini küçültmek. Özellikle sağlık harcamalarının azaltılması gerekiyor. Bunun için yerli ilaç kullanımı artırılmalı. Sağlık alanındaki ithalatı azaltmak için adımlar atılacak" ifadelerine yer verildi. 

“Ekonomik programdan taviz yok”

Şimşek, ekonomik programdan taviz verilmeyeceğini vurgularken, "Bizim hedefimiz; programı eksiksiz uygulayarak sonuç almak. Sıkı tedbirlerle yıl sonunda enflasyonu yüzde 40'ın altında tutmalıyız. Yüzde 40'ın altına inersek psikolojik etkisi de olacak. Yüzde 39 olsa bile bizim için çok önemli" şeklinde değerlendirmede bulundu.

AK Parti yetkilileri, hükümetin almayı planladığı yeni tedbirleri tam destekleyeceklerini ifade ederek, "Herkes kendi imkanları doğrultusunda harcama yapacak ancak bu da yeterli olmayacak, harcamaların kısıtlanması gerekecek" açıklamasında bulundu.