Örneğin memur ile kamu işçisi arasında aldıkları ücretlerde uçurum oluştuğu bildiriliyor.

Kamu sektöründe maaş dengesizliği büyük bir sorun haline geldi. Çalışanların aynı işi yapmasına rağmen farklı meslek gruplarından olmaları nedeniyle farklı maaşlar alması, aynı kurumda çalışan amir pozisyonundaki kişilerin idari anlamda sorumlu olduğu pozisyonda çalışanlardan daha az maaş alması gibi dengesizlikler yaşanıyor.

Kamu sektöründe çalışan memur ve işçiler arasında büyük bir uçurum oluştuğu ortaya çıktı. Bir rapora göre, bu uçurumun nedeni, memurlar için yapılan ücret artışlarının en düşük maaş alanları gözetmeksizin sadece yüzdelik zamlarla yapılması, asgari ücret artışlarının memur maaşlarına yansıtılmaması ve kamu işçilerine verilen ücret artışlarının memurlara yansıtılmaması.

BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici’de ücret adaletsizliği ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

Sorun bazılarının fazla alması değil, geri kalanların düşük alması. Her mesleğin maaşı şu kadar diye yapılan paylaşımlar aslında gerçeği de yansıtmıyor. Her çalışan ne kadar aldığını gayet iyi biliyor. Bu yanlış algı üzerinden meslek grupları bile ayrıştırılıyor. Kamu çalışanlarının bir aylık çalışmalarının karşılığı sadece kirayı ödeyebilmek olamaz!

Yapılması gereken çok net! Kamudaki en düşük maaş yoksulluk sınırına endekslenmeli, öğrenim durumu ve meslek statüsüne göre maaşlar yukarı yönde artırılmalıdır. Artık bu reform kaçınılmaz olmuştur.