Fazla Çalışma Ücreti de Arttı

Toplu iş sözleşmelerinde prim maddesi olmayan iş yerleri için yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre, bu iş yerleri çıplak brüt aylık ücretlerinin yüzde 4 ila yüzde 6 arasında bir oranda iş primi ödemesi yapacaklar. Ayrıca, şehit aileleri ve terör mağdurlarına yüzde 10'luk bir zam yapılacak.

Fazla çalışma ücreti ise yüzde 70 artırılarak ödenecek. Gece çalışması yapan işçilere de yüzde 8 oranında gece zammı ödemesi yapılacak. Diğer maktu ödemeler ise ücret zammı oranında artırılacak. Bu yeni düzenleme, işçilerin haklarının korunmasına yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

“Talep Ettiğimizi Aldık”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ise konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, “Düşük ücrete 15 bin lira istedik, sendikalar tarihinde hiç talep ettiğinin tamamını aldığımız olmamıştı. Talep ettiğimizi aldık. Üst ücret için de yüzde 45 + yüzde 15 refah payı talep ettik, onun 45'ini aldık. 11 bin lira brüt alan arkadaşımız 21 bin 750 lira brüt alacak, yani yüzde 107 zam var.

Talep ettiğimizin tamamını aldık. Yüzde 45 aldık, sosyal haklara baktığınız zaman ortalama 2-2.5 puan iyileştirme var. Güzel bir sözleşme oldu. Bizim de içimize sindi. Birkaç güne bitirirsek bu ayki maaşlara yansıyanlar olacak” dedi.

Editör: Serap