Gece yarısı kulislere düşen bilgiye göre kamu işçileri için yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma haberi geldi. 700 bine yakın kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde sona yaklaşıldı.

Memur sendikaları gibi ayrı ayrı hareket etmek yerine toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ortak heyetle tek ses olarak görüşme yapan TÜRK İŞ ve HAK İŞ’in 15.000 TL taban maaş ve %60 oranındaki zam talebi iddialara göre hükümet tarafından kabul edildi.

Kulislere düşen son dakika bilgisine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TÜRK İŞ ve HAK İŞ arasında % 60’lık zamla ilgili ön protokolün sağlandığı belirtiliyor.

Yapılacak %60’lık zam ve taban ücretin 15.000 liraya çıkarılmasıyla ilgili düzenlemenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 1 Mayıs İşçi Bayramında kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

GECE YARISI BEKLENEN MÜJDE SONUNDA GELDİ!

700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ taleplerinde kararlılıkla göstererek isteidklerini kazanımı elde ettiler. Bu anlaşma ile birlikte, kamu işçileri heyecanla bekledikleri müjdeli zam haberine kavuştu. İddialara göre; taban maaşı 15.000 TL olarak belirlenen 700.000 kamu işçisi, aynı zamanda %60 zam alacak. Anlaşma sonucunda binlerce Sağlık Bakanlığı işçisininde refah payı artacak. Anlaşmanın prensipte sağlandığı ve sadece imzaların atılmasının kaldığı ileri sürülüyor. Taban maaşın artırılması ve ayrıca zam yapılması ile işçilerin maddi açıdan daha rahat bir hayat sürdürmelerinin önü açıldı.

ZAM GÖRÜŞMELERİNDE SON GELİNDİ

Hükümet ve Türk İŞ arasında bir süredir 700.000 kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyordu. Hükümet önce 12000 TL taban maaş ve ilk 6 ay için %35 zam teklifinde bulunmuştu. Ardından bu teklifi güncelleyen hükümet kamu çalışanları için 13.000 TL taban maaş ve ilk 6 aylık dönem için %40 zam teklifinde bulundu. Ancak TÜRKİŞ’in talepleri bu rakamlardan çok daha yüksek oldu. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, yaptığı açıklamada 700 bin kamu işçisi için 15.000 TL taban maaş ilk 6 aylık dönem için %45 zam ve %15 rafa Payı talebinde bulunduklarını söylemişti. Yani TÜRK-İŞ talebi yüzde 60 zam oldu.

PRENSİPTE ANLAŞMA SAĞLANDI

700.000 kamu işçisini ilgilendiren müjdeli haber ise gece yarısı geldi. Alınan kulis bilgisine göre prensipte anlaşma sağlandı. Yani hükümet işçi kesiminin zam talebini kabul etti. Asıl sözleşme ise 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda imzalanacak. Gelen ilk bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi kesiminin taleplerini kabul etti. 1 Mayıs tarihinde de sözleşme açıklanacak. Milyonlarca kamu işçisinin zam talebi de Böylece hayata geçmiş olacak. Seçim öncesi kamu çalışanları da hükümetten istediğini alacak.

KAMU İŞÇİLERİNE BAYRAM İKRAMİYESİ TALEBİ DE VAR

İşçi tarafının diğer bir talebi ise kamu işçilerine bayram ikramiyesi. Emeklilere ödendiği gibi kamu işçilerine de bayram ikramiyesi olarak 2000 TL ödeme yapılması isteniyor. TÜRK-İŞ bu talepleri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletti. Henüz toplu sözleşme metninde bu istek yer almıyor fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verildiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay vermesi durumunda 700.000 kamu işçisine de bayram ikramiyesi ödemesi yapılacak.