Kamu işçilerinin kadro düzenlemesi için gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sona erdi. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından temsil edilen işçilerin ortak talebi, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilavesi oldu.

Bu talepler, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor. Görüşmelerin sonucunda, milyonlarca vatandaşın beklediği zam oranı netleşti ve işçilere yüzde 45 zam yapılması kararlaştırıldı.

Bu zam oranının yanı sıra, en düşük ücretin 15 bin lira olacağı da açıklandı. Kamu işçileri için yapılan bu düzenlemeler, çalışanların maddi açıdan rahatlamasını sağlayacak ve yaşam standartlarını yükseltecektir.

Refah payı dahil yüzde 45 zam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de 700 bin kamu işçisinin alacağı zam oranın refah payı dahil yüzde 45 olduğunu açıkladı. Bu kapsamda en düşük ücret 15 bin lira oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulaması"

Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz.

Gazilere ve şehit yakınlarına yüzde 10 ilave

Gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz.

Gece çalışanlarına farklı uygulama

Gece çalışanların ücretlerinin yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde devam etti:

Gerçekten arkadaşlarımızın yapmış oldukları görüşmeler üzerinde vicdanıma, değerlerimi bunları bir kenara koymadan, ülkemin de menfaatlerini bir kenara koymadan şöyle hesabi olmanın ötesinde hasbi bir değerlendirme yapalım istedim. Hasbi değerlendirmenin neticesinde bana gelen bilgileri aşmaya gayret ettim.

Bugüne hazırlığımızı yaptık. Bugün kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeveleri anlaşma protokolü imza töreniyle milletimizin huzurundayız. Bu protokolle yaklaşık 700 bin kardeşimizin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesini belirliyoruz. Protokol kamu idareleri ve bağlı döner sermayeli kuruluşlar.

İmzalanacak protokolle kamu işçilerimizin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri belirlenmektedir.

"İşçilere yüzde 4-6 arasında prim ödemesi uygulamasını da getiriyoruz"

Epeyce ayrıntısı bulunan çerçeve neticesiyle refah payı dahil yüzde 45 Zam yapıyoruz. En düşük Kamu Işçisi ücretinde 15 bin liraya çıkarıyoruz.İş primi ödemesi bulunmayan işçilere yüzde 4-6 arasında prim ödemesi uygulamasını da getiriyoruz.

Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit mağduru işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerini yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz.

"Giyim ve Yemek yardımlarının rakamlarını artırıyoruz"

Giyim ve Yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, tediye dışı ikramiye gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize, kurumlarımıza hayırlı olmasını özellikle diliyorum dedi.

Editör: Serap