Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olan 700 bin işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sonuçlanmasını büyük bir heyecanla bekliyor. Kamu çerçeve protokolü sonrası başlayan görüşmeler, işçi sendikaları ve ilgili yetkililer arasında devam ediyor. Görüşmelerde, işçilerin talepleri, çalışma koşulları, ücretler ve sosyal haklar gibi konular masaya yatırılmış durumda.

Peki toplu sözleşme ne zaman imzalanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu sektöründe görev yapan işçileri sevindirecek bir açıklama yaptı. Toplu İş Sözleşmesi Çerçevesi kapsamında gerçekleşen düzenlemeyle birlikte kamu işçilerinin ücretlerine büyük bir zam yapıldığını açıkladı. Yapılan düzenlemeyle, refah payı dahil olmak üzere ücretlere yüzde 45 zam yapılarak en düşük kamu işçisinin maaşı 15 bin liraya çıkartıldı.

1 Milyona yakın işçiyi sevindiren bu gelişmelerin hemen ardından toplu iş sözleşmesinin bir an önce imzalanmasını ve geriye dönük ödemelerin Kurban Bayramı öncesi hesaplarına yatmasını bekleyen çalışanların gözü kulağı TİSte.

Edinilen kulis bilgilerine göre yetkili sendikalar, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında yetkili kurumlarla masada çatır çatır pazarlık yapıyormuş ve toplu sözleşmenin ivedilikle imza altına alınmasını istiyorlarmış. 1 veya 2 madde haricinde diğer tüm sosyal mali haklarda tarafların anlaşmaya vardığını fakat bu 2 maddelik kısmın da çok uzamayacağının ön görüldüğü söylendi.

Yine aldığımız kulis bilgileri çerçevesinde şayet bu ayın sonuna kadar TİS imza altına alınırsa, Kurban Bayramı öncesi tüm işçilerin geriye dönük ödemeleri hesaplarına yatacak.

Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Editör: Güler Sağlam