30 yaşındaki Kale'ye takdiri indirim uygulanarak verilen cezada, sanığın mağdura kamu görevinin ve hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullandığına dikkat çekildi.

Olayın Ayrıntıları

Akciğer kanseri olan N.C., 24 Nisan 2023'te EÜ Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı. Durumu kötüleşen N.C., 5 Mayıs'tan itibaren bilincini kaybetti. 17 Mayıs'ta, N.C.'nin yoğun bakım ünitesinde yattığı sırada hemşire E.K.'nin cinsel saldırısına uğradığı iddia edildi. Olay, ilaç almak için odaya giren hemşire E.E.'nin durumu fark etmesi ve üstlerine bildirmesiyle ortaya çıktı. Güvenlik kameralarını inceleyen personel, durumu polise bildirerek şikayette bulundu.

Polis Operasyonu ve Tutuklama

İhbar üzerine harekete geçen polis, E.K.'yi Bayraklı ilçesinde bir mekanda eşiyle yemek yerken gözaltına aldı. Emniyetteki ifadesinde Kale, hastaya verdiği ilaçların kendi elektronik sisteminde bulunduğunu belirterek, görüntülerin devamı için bir şey söylemedi. Tutuklanarak mahkemeye sevk edilen Kale, ifadesinin ardından tutuklandı. N.C. ise olaydan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

İddianame ve Mahkeme Süreci

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Kale'nin mağdura kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak nitelikli cinsel saldırıda bulunduğu belirtildi. Ayrıca, Kale'nin mağdura tedavi kapsamında verilmeyen bir ilacı vererek uyuşturucu temin ettiği iddia edildi. İzmir 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcı, Kale hakkında toplam 40.5 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Sanığın Savunması ve Mahkeme Kararı

Sanık Kale, savunmasında, "Böyle bir utanç verici olaydan ötürü çok üzgünüm. Psikolojik ve ailevi sıkıntılarım vardı. Sıkıntılı bir ruh hali içerisindeydim. Mağdur hasta yoğun bakımda yatıyordu, yarı baygındı. Hidromorfin denilen ilacı mağdura damar yolu ile ben verdim. Cinsel organımı çıkardım ve 2-3 dakika öyle durdum. Hem pişmanlık hem de bir görgü tanığının içeri girmesiyle vazgeçtim. Başka bir şey yapmadım" ifadelerini kullandı.

Diş Hastanesinde Gerginlik: Doktorla Tartışan Hasta Kamelyanın Üzerine Çıktı Diş Hastanesinde Gerginlik: Doktorla Tartışan Hasta Kamelyanın Üzerine Çıktı

Mahkeme, Kale'ye 'cinsel saldırı' suçundan 16 yıl 3 ay, 'uyuşturucu madde temin etmek' suçundan ise 9 yıl 4 ay 15 gün olmak üzere toplam 25 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Kadın hakimin iyi hal indirimi uygulanmaması yönündeki şerhine rağmen, Kale'nin duruşmalardaki iyi hali göz önünde bulundurularak ceza indirimi yapıldı.

Gerekçeli Karar

Gerekçeli kararda, sanığın pişmanlık emaresi göstermediği, eylemlerinin devam ettiği ve mağdura karşı kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullandığı belirtildi. Ayrıca, sanığın akıl sağlığının yerinde olduğu, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabildiği vurgulandı. Kale'nin mağdura tedavi kapsamında verilmeyen uyuşturucu etkisi doğuran bir maddeyi verdiği de kararda yer aldı.

İtiraz ve İstinaf Süreci

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, uygulanan takdiri indirime itiraz ederek kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Kadın hakimin, sanığın eylemlerinde pişmanlık belirtisi göstermediği gerekçesiyle takdiri indirim uygulanmasına karşı çıktığı da gerekçeli kararda vurgulandı.