ABD Federal Rezerv, piyasaların beklentileri doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı. Bu artışın ardından küresel piyasalarda bir rahatlama yaşandı. Ancak iç piyasada yatırımcıların daha fazla dikkatini altın ve dolar takip ediyor. Altın, bu süreçte anlık tepkiler gösterse de şu sıralarda daha sakin bir seyir izlemeye başladı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, merkez bankalarının fiyatlanmayı hala baskıladığına dikkat çekiyor. Özellikle altının ons tarafında dar bir sıkışma mevcut olduğunu belirterek yatırımcıları uyarıyor. Bu durum altın piyasasında gelecekte beklenen fiyat hareketlerinin belirsizliğini artırıyor ve yatırımcıları tedbirli olmaya çağırıyor.

İslam Memiş’ten altın uyarısı

Türk halkı için altın hala güvenli liman olarak tercih ediliyor. Özellikle fiziksel altın yatırımcılarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak pandemi sonrasında altın beklenen patlamayı bir türlü gerçekleştiremedi. Enflasyon ve küresel ekonomideki gelişmelere rağmen altın fiyatları düşük seyretti. Fakat 2023 yılında altın daha hareketli bir görünüm sergilemeye başladı ve yatırımcılarına iyi bir kazanç vadetti. 

Altın uzmanı İslam Memiş ise son yaşanan banka olaylarını ve altın piyasasını değerlendirdi.

Altının ons fiyatı dar bir bant aralığında seyretmeye devam ediyor ve piyasalarda belirsizlik hakim. Bu hafta Federal Rezerv (Fed) faizlerde 25 baz puanlık bir artış yaptı, ancak yine de belirsizlik devam etti. Merkez bankalarının kararları yakından takip edilecek. Hem Fed, hem Avrupa Merkez Bankası (ECB), hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) izlenecek ve alınacak kararlara göre hareket edilecek. 2024 yılında geçici bir enflasyon olmayacak, hatta 2023 yılının son çeyreğinde hızlı bir enflasyon artışı bekleniyor.

Ons altın tarafında ağustos ayı ile alakalı, 2000 dolar seviyesinin üzerinde ataklar yaşanacağına dair öngörüm devam ediyor. 2020, 2040, 2057 gibi yukarıda alanlarımız var. Büyük ihtimalle 2000 dolar seviyesini aşacağız diye düşünüyorum ve ben kişisel olarak pozisyonumu bu noktada kapatmış durumdayım.