Sağlık Bakanlığında görev yapan sağlık hizmetleri sınıfında çalışan personellerin Haziran ayına ait teşvik ödemeleri dün itibariyle çoğu ilde hesaplara yatırılmaya başlandı.

TEŞVİK ÖDEME SİSTEMİ TAM BİR KANDIRMACA ÇIKTI

Bildiğiniz üzere, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından vatandaşlara ve sağlık camiasına bir müjde olarak duyurulan teşvik ödeme sistemi, geçen 1 yıl içinde tam bir hayal kırıklığına dönüştü. Sağlık Bakanlığı'nın ek ödeme yönetmeliği değişikliği sonrasında getirilen teşvik ek ödeme sistemi, sağlık çalışanları için tam anlamıyla bir kandırmacadan ibaret olduğu ve sürdürülebilir bir uygulama olmadığı her geçen ay daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarla övülen teşvik ödeme sistemi, uygulamada pek de beklenen etkiyi yaratamamış ve sağlık çalışanları arasında hayal kırıklığı yaratmıştır. Değişen ek ödeme yönetmeliğiyle birlikte sağlık çalışanları, teşvik ödemelerinin gerçekçi ve adil bir düzeye getirilmesini bekliyorlar.

HEMŞİREYE 540 TL TEŞVİK ÖDEMESİ

İçerisinde bulunduğumuz 2023 Temmuz döneminde Sağlık Bakanlığı'nda 9 yıldır görev yapan ve ön lisans bitirmiş bir hemşireye Bakanlık teşvik ödemesi olarak 540 TL ödeme yaptı. 

hemsire-tesvik-bordro

İşçiye bir gece için 500 TL hemşireye bir ay için 540 TL

Sağlık personeli hemşireye bir aylık çalışmasının karşılığı 540 TL teşvik ödemesini uygun gören Sağlık Bakanlığı, temizlik- bilgi işlem ya da güvenlik personeli olarak görev yapan işçisini ise tediye, ikramiye, maaş fazla mesainin yanında gece çalışma farkı olarak bir gecelik çalışması karşılığında 500 TL ödeme yapmaktadır. Bu personelin ayda 10 defa gece çalışması durumunda tüm ödemelerinin dışında 4.000 TL gece çalışma ücreti ödemektedir. Bürokrasi ve siyasal iktidar tarafından görülmeyen bu adaletsizlikler ise sahada her geçen gün artan adaletsizlik duygusunu güçlendirmektedir.

9 yıllık hemşirenin teşvik ödemesi sadece 500 TL

2023 yılında, ek ödeme hesaplamalarındaki düşük oranlar nedeniyle çalışanların beklentileri karşılamıyor. Sağlık Bakanlığı'nın acil olarak ek ödeme yönetmeliğini değiştirmesi ve sağlık personelinin aldığı düşük taban ve teşvik ücretlerine son vermesi bekleniyor. 

Ayrıca, Genel İdari Hizmetler Sınıfı ile Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelin ödediği taban ücretlerin 200 - 300 TL aralığında kalması ve hiç teşvik ödemesi almamaları, yapılan ek ödeme yönetmeliği değişikliğinin sahadaki gerçeklere uygun olmadığını gösteren açık bir işaret oldu.

2023 yılında sağlık bakanlığında görev yapan sağlık personelleri, ek ödemelerin düşük olması nedeniyle tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın acilen ek ödeme yönetmeliğinde yapılacak değişikliklerle, sağlık personelinin alacağı ek ödeme miktarının artırılması ve daha adil bir sistem oluşturulması talep ediliyor. Diğer taraftan çalışanların teşvik, sabit yada taban ödeme gibi uygulamalarla oyalanmaması, diğer Bakanlıklarda olduğu gibi Sağlık Bakanlığında da çalışanlara TEK KALEM MAAŞ uygulamasına acilen geçilmesi bekleniyor.