İzmir Büyükşehir Belediyesinde görev yapan kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreci başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde örgütlü Genel-İş Sendikası ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreci başladı.10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler arasındaki 6 görüşmede anlaşma sağlanamadı. 75 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi taslağı üzerinden yapılan oturumlarda çoğunluğu parasal maddelerden oluşan 20 maddede uzlaşılamadı.

Arabulucu yönetiminde gerçekleşen ilk oturumda da sadece ulaşım yardımı üzerinde bir anlaşmaya varılabildi. Taban ücret, primler ve sosyal haklarla ilgili maddelerde anlaşamadı. SODEMSEN’den ilk ücret teklifi, işçilerin önümüzdeki 6 aylık ücretleri için yüzde 40’lık bir zam önerisi oldu. Teklif sendika tarafından kabul edilmedi.

“TARTIŞACAĞIMIZ RAKAMLAR DEĞİL”

Oturum sonrası açıklama yapan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, verilen teklifin kabul edilemeyeceğini söyledi. Verilen zam oranı hakkında bilgi veren Yıldız “Önerilen yüzde 40 zamla günlük yevmiye ücreti 278 TL olan A Grubu için 390 TL, 283 TL olan B Grubu için 396 TL, 286 TL olan C Grubu için 401 TL, 292 olan D Grubu için 409 TL önerisi yapıldı. Bizim alacağımız zam 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak diyorduk. Bu rakamları tabi ki tartışacağımız, üzerinde konuşacağımız rakamlar değil. Bu ilk teklifti. Biz talebimizi yukarıda söyledik. Toplu iş sözleşmesi taslağımız ortada. 11 ili kapsayan depremden kaynaklı bize zul geliyor, 50 liranın 100 liranın tartışmasını yapmak. Gelin bir an önce bitirelim dedik. Gelin ortak bir paydada bulaşalım, toplu sözleşmeyi bağıtlayalım hem afet bölgesindeki hem de buradaki arkadaşlarımız daha dinç kafayla hizmet üretsin dedik” diye konuştu.

Sözleşmenin mutabakata varılarak bitirilmesini istediklerini belirten Yıldız, “Kalan 20 maddenin 16’sı 17’si can alıcı ekonomik maddelerle ilgili. Daha önce de dedik, eşit işe eşit ücret sözleşmesinin hayata geçirileceği yer toplu iş sözleşmesi masalarıdır. Ortak alanda birlikte çalıştığımız İZELMAN şirketindeki işçilerle ücretlerimiz aynı seviyeye çekilmelidir” dedi.