Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'nın 2022 yılında bin 359 kişinin iyi hal belgesi aldığına dair açıklamasının ardından yazılı bir metin yayımlayarak bu konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

TTB, 2023 yılında kurumlarından iyi hal belgesi alan hekim sayısının 3 bin 15 olduğunu ve 2024 yılının ilk dört ayında ise 681 hekimin iyi hal belgesi almak için başvuru yaptığını hatırlattı.

TTB'nin yaptığı açıklamada, iyi hal belgesinin yurtdışında hekimlik yapmak için gereken önemli bir belge olduğuna vurgu yapıldı. Bu belgenin, sadece TTB tarafından verildiği ve yurtdışında hekimlik yapmak isteyenler için geçerli olduğu belirtildi. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu belgenin yurtdışında geçerliliği konusunda net bir açıklama yapması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın sunduğu verilerin emniyet kayıtlarından elde edildiği ancak bu bilgilerin yurtdışına giden hekimlerin gittikleri ülkelerin sağlık bakanlıklarından öğrenilebileceği belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın, kaç hekimin yurtdışına gittiğini öğrenmek yerine, hekimlerin son yıllarda neden bu kadar fazla yurtdışına gitmek için TTB'den iyi hal belgesi almaya çalıştıklarının soruşturulması gerektiği ve bu sorunları çözecek önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

BAKAN KOCA NE DEMİŞTİ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın iyi hal belgesine ilişkin sözleri şu şekilde:

İyi hal belgesi alanlarla ilgili o dönemde emniyet kayıtlarıyla yurtdışında veya ülkede olup olmadıklarının bilgisini istedik. 450 kişinin yurtdışına gittiği bilgisi geldi bize. Bunu Meclis'te de söyledim. Her iyi hal belgesi alan, yurtdışına gitmiyor. Her yurtdışına giden de orada hekimlik değil, yeri geldiğinde bunun üçte biri uzman, üçte ikisi pratisyen. Ağırlıklı olarak eğitim amaçlı olduğunu da biliyoruz.

Daha somut bir şey söyleyeyim, o dönem için yurtdışına giden 450 kişiydi. Bugün 378 kişiye düştü. Yani iyi hal belgesi alan 1.359 sayısı artmadığı gibi 450'den aşağı düşüş oldu. Yani yurtdışına gidenler de geldi. Emin olun artık hekimlerimiz kamuyu tercih ediyor. Hiç algı yapmaya gerek yok.

Yurtdışına giden arkadaşlarımız da geri dönmek istiyor, özel sektörde olan veya muayenehanesi olan arkadaşlarımız da kamuya dönmek istiyor. Bu süreçte bizim açtığımız açıktan atama, dışarıdan gelen hekim demek. Açıktan atamayla 11 bin hekim geldi ve bunun 8 bine yakını sadece uzman. Böyle bir dönüş tarihte yok.”

Öz Sağlık İş, Sağlık Bakanlığında 211 Bin İşçi Üyesiyle Yine Birinci! Öz Sağlık İş, Sağlık Bakanlığında 211 Bin İşçi Üyesiyle Yine Birinci!