Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi: Vatandaşların Tahmini Yüzde 100! Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi: Vatandaşların Tahmini Yüzde 100!

Fiyatlar Düşüşe Geçti

2023 Eylül ayına kadar sıfır araç piyasasındaki durgunluk nedeniyle sürekli artan ve rekor seviyelere ulaşan ikinci el otomobil fiyatları, 2024 Mart itibarıyla dengelenmeye başladı. Bu dönemde, ikinci el araç pazarında fiyatların rayına oturmasıyla 'köpük' sona erdi.

İkinci el Pazarın Genel Durumu

Otomobilen Genel Müdürü Kenan Bilirgen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2024'ün ilk dört ayında ikinci el pazarında geçen yılın aynı dönemine göre %15'lik bir daralma yaşandığını belirtti. Bilirgen, "Bu yılın ikinci yarısından itibaren pazar kademeli olarak hareketlenecektir. 2024 toplamında ikinci el pazarında 8 milyon adetin üzerinde işlem öngörüyoruz" dedi.

Tüketici Eğilimleri ve Pazar Dinamikleri

Bilirgen, bayram öncesi ikinci el araç talebinin mevcut finansman şartları ve sıfır araç kampanyalarına bağlı olarak geçmiş yıllara göre daha zayıf olduğunu vurguladı. "Müşteriler daha çok ekonomik araçlara yöneliyor. Takas yoluyla ellerindeki aracı değerlendirerek, daha yeni model ve düşük kilometreli ikinci el araçlara geçiş yapma eğilimi artıyor. Mevcut ikinci el araç fiyatlarının tüketici satın alma kararı açısından rasyonel ve ekonomik seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Fiyatları Etkileyen Faktörler

İkinci el araç fiyatlarını etkileyen en önemli faktörleri vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç tedariki ve finansman maliyeti olarak sıralayan Bilirgen, Türkiye'nin kendine özgü ve hızla değişen bir ikinci el otomobil pazar dinamiği bulunduğunu belirtti. "Araç fiyatları konusunda kesin bir yorum yapmak zor, ancak yıl sonuna kadar fiyatların döviz kuru hareketi ve enflasyona bağlı olarak kademeli bir şekilde artacağını öngörüyoruz" dedi.