Bu uygulamaya göre, vergi önce tahsil edilecek ve ardından beyanname verilecek. Mahsuplaşma ise vergi dönemi sonunda yapılacak.

Vergide Adalet ve Dolaylı Vergilerin Azaltılması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından duyurulan yeni vergi paketi, AK Parti bünyesinde detaylı olarak ele alınıyor. Paketin temel hedefleri arasında vergide adaletin sağlanması ve dolaylı vergilerin genel vergi gelirleri içindeki payının azaltılması yer alıyor. AK Parti kaynaklarına göre, özellikle kazançları ile ödedikleri vergi arasında uyumsuzluk olanlara yönelik düzenlemeler yapılacak.

 Serbest Meslek Gruplarına Yönelik Düzenlemeler

AK Parti kaynakları, yapılan etki analizi çalışmalarında doktor, mühendis, diş hekimi gibi serbest meslek gruplarının ödediği vergilerde ciddi uyumsuzluklar tespit ettiklerini belirtti. Parti kurmayları, "Bazı meslek sahipleri lüks bir yaşam sürerken, ödedikleri vergiler kazançlarıyla orantısız. Hatta bazıları hiç kazanmıyormuş gibi vergi ödemiyor. Bu durumu düzeltmek istiyoruz" dedi.

Peşin vergi uygulamasının getirilmesinin planlandığını ifade eden kaynaklar,

"Vergi peşin alınacak, beyanname daha sonra verilecek. Vergi dönemi sonunda mahsuplaşma yapılacak. Bu yöntem vergi kaçırmanın önüne geçer, çünkü beyan edilen matrah alınan vergiden düşük olursa incelemeye tabi tutulacaklarını bilirler"

dedi.

Sıfır Araç Kampanyaları Bitiyor, İkinci El Pazarı Hareketleniyor! Sıfır Araç Kampanyaları Bitiyor, İkinci El Pazarı Hareketleniyor!

 Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması

Yeni vergi paketinde, asgari kurumlar vergisi uygulamasının sadece küresel şirketler için değil, yurt içindeki şirketler için de düşünüldüğünü belirten AK Parti kurmayları, "Yaptığımız çalışmalarda, Türkiye çapında vergi matrahı konusunda ilk 100'e giren firmaların bile ödediği verginin kasaya girer girmez çıktığını gördük. İstisna, teşvik ve muafiyetler nedeniyle bu vergi hazinede kalmıyor. Yeni düzenleme ile istisna ve muafiyetler olsa bile en az %15 kurumlar vergisi ödemek zorunda olacaklar" dedi.

 Kamu İhale Yasasında Değişiklikler

Vergi paketinin ardından, Kamu İhale Yasasında da istisnaların yeniden ele alınacağı belirtildi. AK Parti kaynakları,

"Şu anda kamu kurumları 'Acil' diyerek istisnalara sığınıp mal veya hizmet alımı yapmak istiyor. Bu durumun önüne geçilecek ve istisnaların kapsamı daraltılacak. 30'dan fazla istisna söz konusu, bunlar azaltılacak. Ayrıca, kanunun pazarlık usulünün düzenlendiği 21'inci maddesi yeniden değerlendirilecek. Özellikle bu maddeye göre yapılacak ihaleler sıkı kurallara bağlanacak, çünkü birçok kamu kurumu bu maddeye sığınarak ihale yapmak istiyor"

açıklamasında bulundu.