700 bine yakın kamu işçisini ilgilendiren kamu çerçeve protokolüyle ilgili son dakika gelişmesi yaşanıyor.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay işveren kanadınınkamu işçisine ilk altı ay içerisinde %40 zam teklif ettiğini duyurdu.İşveren bürüt tavan ücretinde 12 bin lira olması için teklif getirdiği öğrenildi.

ÇalışmaBakanı Vedat Bilgin, 700 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ederken TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ Başkanları ile görüştü. 

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan zam pazarlığındaki son durumu açıkladılar.

Taraflar arasında müzakere sürecinin devam ettiğini belirten Atalay;

Kamu işvereni adına TÜHİS'in (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) önceki hafta yaptığı teklif, taban ücretin 11 bin 500 liraya yükseltilmesi ve ilk altı ay yüzde 30 zam yapılması şeklindeydi. Aradan iki haftaya yakın süre geçti. Bugün TÜRK-İŞ'te kamu koordinasyon kurulunu topladık, Sayın Bakan'ın daveti üzerine de buraya geldik. Sayın Bakan işveren sendikasının verdiği 11 bin 500 lirayı yeterli bulmadığını, 12 bin liraya çektiğini ifade etti. Önceki yüzde 30'luk artışı da yine yeterli bulmayıp yüzde 40'a yükselttiğini bildirdi. Bu, önemli ve güzel bir gelişme ama bu aşamada karar verme durumunda değiliz. Şu anda geldiğimiz noktada yeni teklif 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam düzeyinde. Bayrama yetişmez, imkanı yok ama bayram bitiminde bir neticeye varırız.

Hükümet memura ocak ayında %30 zam vermişti. Bu zammında içinde toplu sözleşme zammı + enflasyon farkı ve refah zammı dahil edilmişti. Özetle; 1/1/2023 - 30/6/2023 tarihleri arasındaki dönem için memurlara enflasyon farkı dahil %16,48 artış ve %13,52 puan eklenmek suretiyle %30 olarak uygulanması kararlaştırılmıştı.

Kamu işçisine ise; memura verilen enflasyon farkı ocak ayında yüzde 10,40 olarak işçilerede 1 Ocak 2023’den itibaren yansıtılmış, maaşlar zamlı olarak ödeniyordu. "Sağlık Bakanlığından Sürekli İşçilere Yüzde 10 Enflasyon Farkı Ödenmesi Yazısı" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.

+%10 ZAM İLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI!

İşçiler, Toplu Sözleşme görüşmelerine +%10 zam ile başlerken, hükümetin teklif ettiği %40 zam ile beraber toplam zam oranı %50’ı bulmuş oldu.

Yüzde 40'ı bir geçelim istiyoruz

Taban ücretin 11 bin 500 liradan 12 bin liraya yükseltilmesi iyi ama bunun daha yukarıya çekilmesi lazım. Yüzdelik artışın 30'dan 40'a çıkartılması güzel ama bizim için yeterli değil. Toplumun alım gücüyle ilgili sıkıntısı devam ediyor. Bizim görevimiz, temsil ettiğimiz insanların alım gücünü artırmak. Gayretimiz bu yönde. Bugün gelen teklifi küçümsemiyorum ama yüzde 40'ı bir geçelim istiyoruz."

Bayram sonu müjdeyi veririz

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan;

Buna rağmen bu teklifi TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ olarak yeteriz bulduk. Sayın Bakan'ın ortaya koyduğu tavrı önemsiyoruz. Bu teklifin, hem sendikalarımızın hem de üyelerimizin beklentilerinin altında kaldığı için kurumlarımız ve Sayın Bakan tarafından tekrar değerlendirilmesini arzu ettik. Biz de teşkilatlarımızı bilgilendireceğiz. Beklentiler büyük. İnşallah bayram sonu müjdeyi veririz diye umut ediyorum.