2023 yılı sağlık personeli maaşları konusunda sendikaların net bir rakam belirtmemesi, bazı soruların gündeme gelmesine yol açmaktadır. Hemşirelerin en düşük memur maaşına tabi olup olmayacağı gibi konular, tartışma konusu haline gelmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 20 Haziran Salı günü yaptığı açıklamada, 2023 Temmuz ayından itibaren asgari ücretin 11 bin 402 liraya yükseltildiğini duyurdu. 2023 yılının ikinci yarısında, memur ve memur emeklilerinin alacakları zam oranı, TÜİK tarafından açıklanacak olan 6 aylık enflasyon rakamlarıyla belirlenecek. Bu zam belirlendikten sonra, maaşlara ek olarak refah payının da dahil edileceği düşünülüyor.

Şu anda en düşük memur maaşı 11 bin 838 TL seviyesinde bulunuyor. Eğer bu tutar 22 bin TL'ye yükseltilirse, en düşük memur maaşı yüzde 85 oranında bir artış yaşamış olacak.

Sağlık Personeli temmuz ayı maaş zammı ne kadar olacak?

5/1 derecesinde üniversite mezunu olarak çalışan sağlık personelinin mevcut maaşı 15 bin 611 lira seviyesindedir. Ancak Temmuz ayında yapılacak olan yaklaşık %85 oranındaki zam ile maaşının 28 bin 855 lira seviyesine yükselmesi beklenmektedir.

Asgari ücrete son 4 dönemde (6 ayda bir) her seferinde memura verilen zammın 2 katı zam verildi. Asgari ücrete verilen zam oranları memura gelince yarı yarıya oranlarda yansıtıldı. Geçtiğimiz yıl toplamda asgari ücrete %97  zam gelirken memura %80 verildi. 2023 yılının ilk 6 ayında asgari ücrete %55 verilirken memura ise sadece %30 verildi. Memurlar şimdi yeni zam oranını bekliyor.

35 Bin ile 38 Bin Altı her rakam sağlık personelini üzecek!

Bununla birlikte, bu miktarın sağlık personelinin 7/24 saat çalışan emeklerini karşılayacak bir düzeyde olmadığı görülmektedir. 35 bin ile 38 bin lira aralığının altında kalan her rakam, pandemi ve deprem gibi olaylarda kahramanca mücadele eden sağlık personelini üzecektir. Bu nedenle, sağlık sendikalarının net rakamlarla sağlık personelinin maaşları konusunda açıklama yapması beklenmektedir.

%6 zam mı istenir?

Öte yandan bir sağlık sendikasının %6 zam isteme talebini ise sağlıkçılar hiçbir mantıklı gerekçeye dayandıramamaktadır. Nasıl olur da memur için yoksulluk sınırı üzerinde zam talep etmek varken devletin zaten toplu sözleşme gereği vereceği %6 zammı talep diyerek kamuoyuyla paylaşabilmektedir.

Yoksulluk sınırı üzeri maaş!

Kamu işçisi maaşına yapılacak temmuz zammı sonrasında 30 bin liraya çıkacak işçi maaşları sonrasında herkes 22.000 TL En Düşük Memur maaşını az görmeye başladı.  Ancak sağlık çalışanları aylardır en düşük memur maaşının tabanda sınırlandırılması gerektiğini ve yoksulluk sınırına eşitlenmesi gerektiğini savunuyor.