Hekim maaşlarının önemli bir kısmını oluşturan bu teşvik ödemeleri, daha önce yüzde 42 olan dağıtım oranı yüzde 26.39;ya düşürüldü. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından gerekçe gösterilmeden yapılan bu indirim, hem hekimler hem de hekim sendikaları tarafından büyük bir endişe ve tepkiyle karşılanıyor.

Sağlık Bakanlığı, bu indirimin gerekçesini açıklamadığı için, hekimler arasında büyük bir belirsizlik ve rahatsızlık oluştu. Ayrıca, İkinci Beyaz Reform çalışmaları kapsamında sağlık çalışanlarının ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi planlanırken, bu ani ve büyük ölçekli indirim, çalışma barışını tehdit edecek bir adım olarak görülüyor.

Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası, bu indirimi  beyaz reform olarak nitelendiriyor ve bu düzenlemeye karşı çıkıyor.

Hekimler ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası tarafından yapılan bir açıklamada, son dönemde hekimlere yönelik alınan kararlara sert tepki gösteriyorlar.

Açıklamada, özellikle teşvik ödemelerinin indirilmesine ve bu indirimin Beyaz Reform olarak adlandırılmasına karşı büyük bir endişe dile getiriliyor.

2022 Temmuz ayında Beyaz Reform olarak adlandırılan toplu sözleşmeyle, hekimlere yapılan haksızlıkların düzeltilmesine yönelik adımlar atılmıştı. Ancak son dönemde teşvik ödemelerindeki indirimler, hekimlerin emeklilik haklarına olumsuz etki ediyor. Teşvik ödemelerinin dağıtım oranı yüzde 42.39;dan yüzde 26.39;a düşürüldüğü için, hekimler artık hak ettikleri teşvik miktarının neredeyse yarısını alamayacaklar.

SESSİZ SEDASIZ VERİLEN GERİ ALINDI

TABİP-SEN Genel Başkanı Ahmet Erçek de şu görüşü paylaştı:

“Beyaz reformun üzerinden daha 1 sene dahi geçmeden önce katsayı belirleme yetkisi başhekimlerden merkeze alındı ve sonra da birkaç ay içerisinde yüzde 42 olan dağıtım oranı birçok hastanede yüzde 26’ya düşürüldü. Günlerce haftalarca beyaz reform diye diye doktora şöyle zam yaptık böyle zam yaptık diye onlarca haber yaptırılır ama sessiz sedasız zam diye duyurulan teşviğin yarısı bir anda yok edilir… Beyaz reform bu mudur?”

KEYFİ UYGULAMA

Cumhuriyetçi Hekimler Grubu 2. Başkanı Hikmet Çevik de “Hekimlere verilen teşvik ödemeleri belirgin olarak düşürülmüş. Çalışma barışını tehdit ediyor bu keyfilik. Zaten hekim maaşının önemli bir kısmını oluşturan teşvik ödemeleri memur maaş zamlarıyla da artmaz.

Üstüne bir de bilinçli düşürme provokasyondan başka bir anlama gelmez.” İfadelerini kullandı.