Vergi Denetim Kurulu'nun Yoğun İncelemeleri Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu büyük mükellefler nezdinde yürüttüğü incelemelere aralıksız devam ediyor. Kurul, işletmelerin gerçek üretim miktarını tespit etmek üzere "randıman analizi" yöntemiyle yoğun vergi incelemelerine başladı. Bu yöntemle, işletmelerde imalatta kullanılan maddeler ve diğer üretim girdileri ile üretilmesi gereken mamul ve çıktılar analiz ediliyor. Yeni inceleme yöntemiyle önemli sonuçlar elde ediliyor.

Tütün Ürünleri İmalatçısına 6 Milyar Lira Ceza

Tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firma için de randıman analizi ve kaydi envanter çalışması yapıldı. Sigara üretim bantlarının kapasite ve çalışma saatleri dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, işletmenin doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi verileri kullanıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. İşletmedeki bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediği, sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı tespit edildi. İnceleme sonucu firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi ve gecikme faiziyle bu rakamın daha da artması bekleniyor. Eksik ödenen kurumlar, özel tüketim, katma değer vergileri ve geçici vergi de bu incelemede ortaya çıktı.

Bakan Mehmet Şimşek'ten Denetim Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni denetim çalışmalarıyla kaydi ve fiili envanter ile randıman analizi çalışmalarına önem verdiklerini söyledi. Vergi müfettişlerinin 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını ve fiili envanter çalışması yaptığını belirten Şimşek, "Önümüzdeki dönemde bu tarz denetim yöntemlerini uygulamaya devam edeceğiz. Fiili ve kaydi envanter çalışmaları ile randıman analizi yapılacak yeni sektör ve firmalar sırada. Bu yöndeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Vergi Adaletinin Sağlanması İçin Kararlıyız

Bakan Şimşek, büyük mükelleflerin yakından takip edildiğini ve denetimlerin tüm sektörleri kapsayacak şekilde artarak süreceğini vurguladı. "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini artırmakta kararlıyız. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.