Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ertesi gün randevusu olan vatandaşların bir önceki gün akşam 20.00’ye kadar randevu onayı kuralı getirdiklerini belirtti. 

Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan MHRS’deki yeni düzenlemeyle ilgili görsellere bakıldığında Randevusuz hizmet uygulamasına geçildiği görüldü. 

Randevuyu onaylayıp gitmeyenlere hizmet verilecek

Randevusunu onayladığı halde gitmeyen kişilerin, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu almasının kısıtlanacağı belirtilen görsellerde, fakat bu kişilerin sağlık tesislerinden Randevusuz hizmet almaya devam edecekleri belirtildi.

Randevusuz Onay 1

Randevusuz hizmete devam

Üzerinde herhangi bir işlem yapılmayan randevular, bir gün önce 20’de otomatik olarak iptal edilecek denilen duyurularda, bu durumdaki kişinin tekrar randevu alabileceği ya da sağlık tesislerinden Randevusuz hizmet almaya devam edebileceği kaydedildi. 

Randevusuz Onay 2

Ya bakacaksın ya bakacaksın

Kısaca Sağlık Bakanlığı hekimlere ya o hastaya bakılacak ya bakılacak uygulamasını başlattı. 

Sağlık Bakanlığının bu yeni uygulamasını değerlendirilen bazı kişiler, şehir hastanelerindeki hasta hedefinin diğer türlü tutmayacağını ileri sürerek, randevu alınmasa da vatandaşların muayenelerini doğrudan yapılabileceği uygulamasını eleştirdi.

Vatandaşı randevu almamaya teşvik eden yeni sistemle beraber sağlık tesislerinde büyük bir karmaşa yaşanacağı ileri sürülüyor. 

Neden onay zahmetine girsin

Öte yandan vatandaşın Randevusuz da muayene olabilecekse MHRS üzerinden yeni düzenlemeye göre neden onay verme zahmetine gireceği ise merak ediliyor.

İşte 'onaylı randevu' dönemi detayları

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) kapsamında başlatılacak olan "Onaylı Randevu" uygulaması, 13 Mayıs Pazartesi günü hayata geçiyor. 

1- "Onaylı Randevu Sistemi" nedir ve ne zaman uygulamaya girecek?

Onaylı Randevu Sistemi, randevuların iptal edilmesi sonrasında boş kalan kapasitenin hastalar için kullanılmasını sağlayacak bir sistemdir. Bu yeni uygulama, 13 Mayıs Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

2- Sistem üzerinden randevu alan kişilerin, randevu saatine uyacağına ilişkin onay vermesi gerekiyor mu?

Evet, randevu tarihinden bir gün önce, akşam saat 20.00'ye kadar kişilerin randevusunu onaylaması veya gelemeyeceğini bildirmesi gerekmektedir. Bu onay işlemi, "http://mhrs.gov.tr" internet sitesi, mobil uygulama ve "ALO 182" çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirilebilecektir.

3- Onay verilen randevu iptal edilebilecek mi?

Evet, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar randevular, "http://mhrs.gov.tr" internet sitesi, mobil uygulama ve ALO 182 çağrı merkezi aracılığıyla iptal edilebilecektir.

4- Sistem üzerinden randevu alan ancak onaylamayan kişilere ilişkin süreç nasıl yürütülecek?

Randevusunu onaylamayan kişilerin randevusu, son onay saatine kadar sistem tarafından iptal edilecektir.

5- Onaylanan randevuya gidilmezse herhangi bir kısıtlama uygulanacak mı?

Evet, randevusunu onaylamış ancak gitmeyen kişiler, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu alamayacaklar. Ancak bu kişiler, Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarından randevusuz hizmet alabileceklerdir.

Sağlık Çalışanları Tepkili: Köpük Tabakta Sağlıksız Yemek! Sağlık Çalışanları Tepkili: Köpük Tabakta Sağlıksız Yemek!

6- Randevusunu onaylamayan ya da iptal etmeyen kişiler, ertesi gün başvuruda bulunduğu hastaneden hizmet alabilecek mi?

Evet, randevusunu onaylamayan veya iptal etmeyen kişilerin randevuları, bir gün önce saat 20.00'de otomatik olarak iptal edilecek ve bu kişiler tekrar randevu alabilecekler veya sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabileceklerdir.

7- Tüm randevular için onay zorunlu olacak mı?

Üç gün ve daha sonrası için alınan tüm randevularda onay zorunlu olacak, ancak muayene tarihinden önceki iki gün içerisinde alınan randevular, otomatik olarak onaylanmış sayılacaktır. Örneğin, 24 Mayıs tarihi için 22 veya 23 Mayıs'ta alınan bir randevu, otomatik olarak onaylanmış kabul edilecektir.

8- Onaylı randevu sisteminden muaf olan gruplar var mı?

Evet, 65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları bu uygulamadan muaf tutulacaklar ve her zaman randevu alabileceklerdir.

9- Hastaneden 24 Mayıs günü saat 14.00 için randevu alan ve bir gün önce randevusunu onaylayan kişi, onay işleminden sonra randevuya gitmesini engelleyen bir durum ortaya çıktığında nasıl bir yol izleyecek?

Randevusu onaylansa da kişinin gitmesini engelleyen bir durum ortaya çıkarsa, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar randevusunu iptal edebilecektir. 

Bu randevular, otomatik olarak iptal edilmiş kabul edilerek, talepte bulunan hastalara mı verilecek? Saat 20.00'ye kadar onay işlemini gerçekleştirmeyen bir kişi, sonrasında randevu alabilecek mi?

Evet, randevusu onaylanmadığı için otomatik olarak iptal edilen kişiler, tekrar randevu alabileceklerdir. Herhangi bir kısıtlama uygulanmayacaktır. Saat 20.00 itibarıyla otomatik olarak iptal edilen ve boşalan randevular, öncelikli olarak talepte bulunan kişilere verilecektir.