Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, hastanelerde malzeme eksikliğinin ameliyatları ertelettiğini belirtirken, Samandağ’daki konteyner Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan hekim Sabri Kimyon ise altyapı eksikliklerine dikkat çekti.

Hastanelerde Malzeme Eksikliği

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, Hatay’daki hastanelerde ciddi malzeme eksikliği yaşandığını vurgulayarak, “Hastanede sütür malzemesi (dikiş malzemesi) ve ameliyathane eldiveni olmadığı için ameliyatlar 1-2 hafta sonraya erteleniyor” dedi. 

Yılmaz, depremlerde 66 Aile Sağlığı Merkezi’nin (ASM) yıkıldığını ve bu merkezlerin yerini konteyner ASM’lerin aldığını belirtti. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü’ne sağlık sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili taleplerini ilettiklerini, ancak çağrılarının yanıtsız kaldığını ifade eden Yılmaz, bu sorunları Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya bir rapor halinde sunacaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın Yetersizliği

Yılmaz, Sağlık Bakanlığı’nın, yıkılan ASM’lerin yerine yenilerini yapmadığını ve aile hekimlerine malzeme desteği sağlamadığını belirtti. “Bu yıkılan ASM’lerin hepsi özelden kiralanmış olan apartman altı aile sağlığı merkezleriydi. Sağlık Bakanlığı’nın, devletin yapmış olduğu ASM’ler değil. Bu da gösteriyor ki ASM’lerin devlet tarafından yapılması gerekiyor” diyen Yılmaz, yıkılan 66 ASM’nin kurulumu için gerekli olan malzemelerin aile hekimlerinin kendi cebinden karşılandığını vurguladı.

Konteyner ASM’lerde Zor Koşullar

Konteyner ASM’lerde çalışan hekimlerin yaşadığı zorluklara değinen Yılmaz, “20 metrekarelik bir ASM düşünün, genelde 2’şer tane konteyner veriyorlar, birinde hemşire kalıyor, birinde doktor kalıyor. Bu arkadaşlarımıza Sağlık Bakanlığı, sınıf denetlemesi yapıyor. Konteynerlerde engelli tuvaleti, 70-80 ekran televizyon gibi olanakları arıyorlar, oysa bunların olmadığını biliyorlar. Bu sınıf denetlemesi, sağlık çalışanlarının işsiz kalmasına neden olabilir” dedi.

Altyapı Sorunları

Hatay’ın Samandağ ilçesinde konteyner Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan hekim Sabri Kimyon, altyapı eksikliklerinin en büyük sorun olduğunu belirtti. “Bu ilkel koşullarda hasta bakıyoruz, bunun artık bitmesi lazım” diyen Kimyon, konteyner ASM’nin bulunduğu alana kalıcı bir Aile Sağlığı Merkezi kurulmasını talep ettiklerini ifade etti. “Burada 5 kişilik bir ASM merkezi kurmak istiyoruz. Bu projenin bitirilmesi lazım” diye konuştu.

İstifalar ve Kadro Sorunları

Yılmaz, sağlık çalışanlarının maaşlarının düşük olmasının istifalara neden olduğunu belirterek, “Depremden sonra, özellikle yıkımın fazla olduğu Antakya, Defne, Samandağ, Kırıkhan ve Hassa’da birçok hekim istifa etti veya tayin istedi. 1 Temmuz’da 26 kişilik kadro açtılar ama sadece bir hekim başvurdu” dedi. Bu hekimlerin, kötü çalışma koşulları nedeniyle görevlerine devam etmek istemediklerini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’na Çağrı

Yılmaz, sağlık çalışanlarının ve hastaların yaşadığı sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili acilen tedbir alması gerekiyor. Halkın ve sağlık çalışanlarının sağlıklı koşullarda hizmet alıp verebilmesi için gerekli adımlar atılmalı” dedi.