İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, hastanelerde güvenlik sorunlarının ciddi şekilde ihmal edildiğini ifade ederek, "Hastanelerde güvenlik diye bir şey yok. Bebek kaçırma olayı, güvenlik sorununda gelinen son noktadır" dedi ve hastane büyüdükçe bu sorunun daha da büyüyeceğine dikkat çekti.

Türkiye'de sağlık kurumlarının güvenliği konusunda ciddi eksiklikler bulunduğunu vurgulayan Başkan Prof. Kaynak, şu açıklamalarda bulundu:

HASTANELERDE HIRSIZLIK OLAYLARI ARTTI

"Gerek sağlıkta şiddet açısından, gerekse sağlık kurumlarında çalışanların, hastaların, hasta yakınlarının, yani bu kurumlara giren ve çıkan insanların kontrolünde çok ciddi yetersizlikler var. Dolayısıyla burada hırsızlık olayları, tahmin edemeyeceğiniz kadar yaygınlaşmış durumda. Hastaların, hasta yakınlarının, çalışanların cüzdanlarının, değerli eşyalarının çalındığına tanık oluyoruz. Sağlıkta şiddet meselesi de gündemimizde hep bulunuyor. Alışveriş merkezine girdiğinizde X-ray taramasından geçiyorsunuz. Sağlık kurumlarına girdiğinizde ise ne fiziki olarak, ne de donanımlı bir cihazla kontrol ediliyorsunuz. El kol sallayarak istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Bebek kaçırma olayı, bu kontrolsüzlükte gelinen son noktadır. Bu kontrol eksikliği, maddi hırsızlıkların ötesinde başka amaçlara da hizmet eder hale gelmiştir. Tüm sağlık kurumlarında acil elektronik ve fiziksel kontrollerin yapılabilmesi için ortam oluşturulmalıdır."

HASTANEDE POLİS VAR AMA GÖREVİ, GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK DEĞİL!

Hastanelerde polislerin bulunduğunu ancak onların sadece yazışmalarla görevlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Kaynak, güvenliğin sağlanmadığını ifade etti. Büyük hastanelerde güvenlik, idari ve organizasyonel eksikliklerden kaynaklandığını belirten Kaynak, bu tür hastanelerde işletme, güvenlik ve hizmet kalitesinin düştüğünü vurguladı. Ayrıca, büyük hastanelerin, hastaların, hasta yakınlarının ve çalışanların birbirini tanıma şansının olmadığına dikkat çekti.

Son olarak, 2 bin 60 yataklı Bayraklı Şehir Hastanesi'nin açılmasının güvenlik sorunlarını daha da artıracağını söyleyen Prof. Dr. Kaynak, büyük hastanelerin kontrol edilemez boyutlara ulaştığını ifade etti. Bebek kaçırma olayının ardından güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.