Taslağın henüz resmi olarak yayımlanmadan meslek örgütlerine sızdırıldığı iddia edilirken, hekim ve hemşirelere yapılacak ücret ödemelerinin, aile hekimine kayıtlı kişilerin hasta olma durumuna ve aile sağlığı merkezine başvuru sıklığına göre belirlenmesi öngörülüyor. Bu nedenle taslak büyük tepki topladı.

"Niyet ve Uygulama Arasında Fark Var"

Cumhuriyet'e konuşan Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimleri Kolu (TTB-AHEK) Başkanı Emrah Kırımlı, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliğiyle ilgili "birinci basamakta kronik hastalıkların takibi yapılarak hastane yükünün azaltılacağı ve birinci basamağın güçlendirileceği" yönünde bir söylemi olduğunu ifade etti. Kırımlı, bakanlığın bu amaç doğrultusunda bir yönetmelik hazırlığında olduğunu bildiklerini, ancak niyetle uygulama arasında bir uyumsuzluk olduğunu vurguladı.

"Ücretlendirme ve Hasta Sayısı Dengesi"

Taslakta aile hekimlerine ve hemşirelere yapılan ücretlendirmelerde, nüfusun düşürülerek bu ücretin hesaplanması planlanıyor. Kırımlı, bu durumu eleştirerek, doktor, ebe ve hemşire sayısına göre hasta nüfusunun dengeye oturtulması gerektiğini belirtti. Aile hekimlerine 4 bin kişiye kadar ödeme yapıldığını, yeni taslakta bu sayının kademeli olarak düşürülmesi ve birimlerden nüfusun çekilmesi planlanırken ASM (Aile Sağlığı Merkezi) sayısında bir değişiklik yapılmadığını ifade etti.

Maaş Kesintisi ve Artan İş Yükü

Nüfusun azaltılmasının aile hekimlerinin maaşlarında kesintiye yol açacağını söyleyen Kırımlı, 4 bin kişilik hasta nüfusunun 3 bin 500'e düşürülmesinin yüzde 10'dan fazla gelir kaybı anlamına geldiğini belirtti. Katsayılarla bu kaybın telafi edilmeye çalışıldığını ancak bunun "daha çok hasta başvurusu yapıldıkça daha fazla ücret" şeklinde düzenlendiğini ekledi. Kırımlı'ya göre bu durum, aile hekimlerinin iş yükünü artıracak.

"Koruyucu Sağlık Amacıyla Çelişiyor"

Kırımlı, hasta başvurularının tekrar tekrar olması üzerine kurulan bu sistemin sorunları çözmediğini vurgulayarak,

“Ücret düşerken iş artıyor ve kâğıt üstünde yapılan programlar sahadaki durumu yansıtmıyor. Hasta garantili hastanelerden hasta garantili ASM'lere dönüldü. Kişinin sağlıklı olması ASM'lerde ücret kesintisi nedeni haline geliyor. Oysa koruyucu sağlık hizmetlerinin temel amacı hastalıkların önlenmesidir,”

Paramedikler Atama Bekliyor: 2025 Umut Yılı Olacak mı? Paramedikler Atama Bekliyor: 2025 Umut Yılı Olacak mı?

ifadelerini kullandı.