2023 yılında yaşanan olayın mahkeme ayağı adaletle sonuçlandı.

Dr. Gülistan Altınkaya 5 yıldır acil serviste görev yaptığını, gün içinde yüzlerce hastaya çare bulmakla yükümlü olduğunu, Mayıs 2023’te yeşil alan sırası beklemek istemeyen hasta yakını tarafından hakarete maruz kaldığını söyledi.

Sağlık Çalışanı Ertuğrul Sarıca Vefat Etti Sağlık Çalışanı Ertuğrul Sarıca Vefat Etti

Dr. Gülistan Altınkaya, son beş yıldır acil servislerde aktif olarak görev yapıyor. Günlük olarak yüzlerce hastanın tedavisinden sorumlu olan Altınkaya, Mayıs 2023’te yaşadığı bir olayla gündeme geldi. Bir yeşil alan hastası, sırayı beklemeden yakınları tarafından acil hasta olarak değerlendirilerek Altınkaya'nın muayene etmesi için yanına getirildi. Ancak Altınkaya, hastanın durumunun acil olmadığını ve sırasının olduğunu belirtti. Bunun üzerine, hastanın 19 yaşındaki oğlu gerginlik çıkarmaya başladı ve Altınkaya'ya hakaret ve tehditler savurmaya başladı. Durumun kontrol altına alınamaması üzerine Altınkaya, polisler tarafından hasta yakını Özdemir'in verdiği 'Beyaz Kod'la uzaklaştırıldı.

Olayın ardından Altınkaya'nın şikayetinden vazgeçmesi istendi, ancak Altınkaya hakkını aramaktan vazgeçmedi. Yaşadıklarını Aydınlık'a anlatan Altınkaya, tüm meslektaşlarına seslenerek, "Doktor arkadaşlarım, kendilerine yapılan sözlü veya fiziksel herhangi bir hakaret ve tehditte mutlaka beyaz kod vermeli" diye konuştu.

Mahkeme Karari Beyaz Kod

Dr. Gülistan Altınkaya, yaşadığı olayı şu şekilde anlattı:

Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi acil servisinde asistan doktor olarak görev yapıyordum. Bir akşam, sırası gelmeden içeri, durumu acil olduğunu iddia eden yeşil alan hastası yakınları tarafından getirildi. Ancak hastanın durumunun acil olmadığını, iyi olduğunu ve sırasında beklemesinde bir sakınca olmadığını söylemiştim. Bu bilgilendirme yapılmış olmasına rağmen, yaklaşık 10 kişilik bir grup tarafından alana getirildi. Tartışma o esnada başladı. Ben, 'Zaten bakılmış hastanızın bir şeyi yok. Sakin olun. Önünüzde de hastalar var.' gibi ifadeler kullandım. Ardından hasta yakını bana hakaret ve tehditler savurmaya başladı. Ben de beyaz kod verdim ve polis çağrıldı. Hastanın babası ve yakınları özür dilemek istedi, ancak ben kabul etmedim ve dava açtım.”

Davanın sonucunda, şahıs 6.200 TL para cezasına çarptırıldı ve 17.000 TL avukatlık ücreti ödemek zorunda kaldı. Ayrıca, önümüzdeki 5 yıl içinde herhangi bir suç işlemesi halinde hapis cezası alacağı belirtildi.

Hastalar ve yakınlarının sık sık doktorlara yönelik psikolojik ve fiziksel şiddet uyguladığını ifade eden Altınkaya, doktorların haklarını aramaları gerektiğini vurguladı. Sağlık sisteminin yoğunluğu nedeniyle acil servislerde kaotik bir ortamın oluştuğunu belirten Altınkaya, gereksiz başvuruların gerçek acil hastalara hizmet verilmesini engellediğini söyledi. Doktorlara yönelik şiddetin caydırıcı cezalarla azalacağına inandığını ifade eden Altınkaya, bu sayede şiddetin azalacağını umut ettiğini belirtti.