Hakem Kurulu, memur ve memur emeklilerinin 2 yıllık zam oranlarını belirlemek üzere ikinci kez toplandı. İki saat süren toplantıda taraflar kendi tekliflerini sundu. 

Aynı zamanda hükümet, memurlara 2024 yılı için toplamda yüzde 25, 2025 yılı için ise toplamda yüzde 11 zam teklifinde bulunmuştu. Bu teklifi kabul etmeyen Memur-Sen ise 2024 yılı için toplamda yüzde 70, 2025 yılı için ise yüzde 40 zam talep etmişti. Hakem Kurulu'nun, zam oranlarına ilişkin kararını en geç 31 Ağustos Perşembe günü açıklayacağı belirtiliyor.

KIVANÇ: DAHA ÖNCEKİ YILLARDAKİ SÜREÇ GİBİ OLACAK

Habertürk TV'de toplu sözleşme süreci ve zam oranları hakkında açıklamalarda bulunan Ekonomi Yazarı Ahmet Kıvanç, "Bugün itibariyle bir karar çıkmasını beklemiyorum. Daha önceki yıllarda olduğu gibi hakem kurulu sürecinin benzer bir şekilde ilerleyeceğini tahmin ediyorum" dedi. Kıvanç, 2012 ve 2019 yıllarındaki toplu sözleşme dönemlerinde hakem kurulunun, beş toplantı sonrasında zam oranlarını açıkladığını hatırlattı.

TALEPLER KARŞILANMADI

Hükümetin son teklifinin 2024 için toplamda yüzde 25, 2025 için ise toplamda yüzde 11 zam olduğunu ifade eden Kıvanç, aynı dönemler için Memur-Sen'in talebinin ise 2024 için toplamda yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam olduğunu belirtti.

SENDİKALAR UZLAŞILAN KONULARDA DA İYİLEŞTİRME İSTİYOR

Bu iki talep arasındaki büyük farka dikkat çeken Kıvanç, "Hakem Heyeti'nin en kritik kararı memur maaş zammı olacak. Bunun yanı sıra uzlaşılamayan diğer toplu sözleşme talepleri de görüşülüyor. Ancak uzlaşılan konular gündeme gelmeyecek. Sendika ise uzlaşılan konularda da iyileştirme istiyor" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Toplu sözleşme sürecinde zam oranları hakkında açıklamalarda bulunan Ahmet Kıvanç, geçmiş hakem kararlarında hükümetin teklifine yakın oranların genellikle kabul edildiğini ifade etti. 

ARADA 8 PUANLIK FARK VAR!

Ancak 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde enflasyonun önemine dikkat çeken Kıvanç, "Daha önceki dönemlerde Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ile hükümetin teklifleri uyumluydu. Hükümetin teklifleri genellikle Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini dikkate alan tekliflerdi. Ancak bu yıl farklı bir durum var. Merkez Bankası 2024 için yüzde 33 enflasyon tahmini yapıyor, hükümet ise 15+10 formülüyle yüzde 25 teklif etti. Aradaki 8 puanlık bir fark mevcut. Bu nedenle Hakem Kurulu'nun Merkez Bankası'nın tahminini dikkate alacağını düşünüyorum. Oran, enflasyon tahminini tamamen karşılayan veya ona yaklaşan bir karar olacaktır" şeklinde konuştu. 

YÜZDE 30 SEVİYESİNDE BİR ORAN OLABİLİR

İlk yarıda yüzde 19, ikinci yarıda yüzde 14'lük zamın Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini karşılayabileceğini belirten Kıvanç, "Bu oran biraz daha altında da olabilir. Yaklaşık yüzde 30 seviyelerinde bir zam oranı bekleniyor" dedi.