Tavan ek ödeme çalışmalarını kaynaklarımızdan edindiğimiz kulis bilgileriyle ilk kez duyurduğumuz gibi sağlık personellerine yönelik yeni bir son dakika gelişmesini de yine saglikpersoneliHABER.NET olarak duyuruyoruz. Bakanlık kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgiye göre sağlık personellerine ödenen sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi için Bakanlığın bir çalışması olduğu yönünde.

Covid-19 nedeniyle tam kapanmanın başlayacağı bu günlerde çoğu hastanede ameliyatların hala yapılıyor olmaması, birçok hastanenin pandemi nedeniyle normal poliklinik yapamaması yada MHRS nedeniyle kısıtlı sayıda hasta bakmasından dolayı hastanelerin düşük olan gelirleri iyice taban yapması nedeniyle özellikle hemşire, sağlık memuru vb. sağlık personelleri adeta maaş haricinde sabit ek ödemeye mahkum olmuştu.

Bilindiği üzere sabit ek ödemeler gün geçtikçe döner sermaye havuzunun daha büyük kısmını kaplamaya başlamıştır. Bununla beraber sürekli işçilerin maaşlarının getirdiği eksra yükle beraber dağıtılabilir döner sermaye tutarı kuşa dönmüş durumda. Bundan 8 yıl önce sabit ek ödemeler döner sermaye havuzunun %25’ini oluşturmaktayken bugün %80’ini oluşturmakta.

Çünkü sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise SUT fiyatları artmadığından 17 yıldır artmamaktadır.

Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü alamamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya alamamakta, hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar.

Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmektedir. Sonuç olarak birkaç yıl içerisinde hekimler dâhil tüm çalışanlar sadece sabit ek ödemeye mahkûm kalacaktır.

Sistemde uzun zamandır köklü değişiklikler yapılmadığından, yanlış uygulamalar ve yönelimler artmıştır. Bundan dolayı sağlık çalışanları mutsuz ve umutsuz hale gelmişlerdir.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA'nın talimatıyla yapılan yeni çalışmaya göre sağlık personellerine ödenen sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi için bakanlık bürokrasi çalışma yürütüyor. Çalışmanın en kısa sürede sonuçlanması ise en büyük beklentimiz.