ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaşanan bankacılık krizinin ardından vereceği faiz kararı merakla bekleniyor.

Son yaşanan bankacılık krizinin ardından Fed’e yönelik beklentiler farklılaşıyor. Ancak Fed’in bu akşam 25 baz puan faiz artışı yapıp, bankacılıktaki risklere atıfta bulunarak, enflasyon mücadelesini sürdüreceğini söylemesi büyük olasılık olarak görülüyor. Fed'in faiz kararıyla birlikte makro tahminler de açıklanacak. Fed yetkilileri en son bu yıl için büyüme tahminlerini yüzde 0,5, çekirdek PCE tahminlerini yüzde 3,5 olarak belirledi. Pek tabii ki Powell’ın vereceği mesajlar da en az faiz kararı kadar önemli olacak.

Neler olmuştu?

ABD merkezli Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflasını açıklamasıyla piyasalarda panik havası başlarken, risk iştahı gerilemiş ve yatırımcılar güvenli varlıklara koşmuştu. Alınan önlemler sonrası endişelerin azalmasıyla, dün piyasalar nefes aldı ve risk iştahı yeniden yükseldi. Fed öncesi yatırımcılar 'bekle-gör' duruşuna geçti.

Piyasa Fed’e ne tepki verebilir?

Fed, beklentilerin üzerinde bir faiz artırımı yapar ya da 'şahin' bir mesaj verirse; dolar güçlenir, ABD tahvil faizleri yükselir; ters korelasyon etkisiyle de değerli madenler geri çekilir. Tam tersi bir durumda yani Fed'in 'güvercin'leşmesi halinde dolar zayıflar, ABD tahvil faizleri geriler, değerli madenler ise pozitif etkilenir.

Fed faiz kararını Türkiye saati ile 21:00’de açıklayacak. Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı ise 21:30’da başlayacak.