Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Çocuk Acil Polikliniği'ne 22 Aralık'ta 1 yaşındaki oğlu Y.A.’yı yüksek ateş ve nöbet şikayetiyle getiren N.A., geç ve yavaş müdahale edildiği iddiasıyla hemşire Seyhan Bakır’a küfür ve hakaret edip, tehdit etti. N.A., daha sonra Bakır’a yumruk attı. Yere düşen Bakır, N.A.’dan şikayetçi oldu. Gözaltına alınan N.A. ise ifadesinde "Yanlışlıkla vurdum" dedi. N.A., ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

HABERİN GEÇMİŞİ

Hemşire Bakır 1 yaşlarında ki torununu Fethi Sekin Şehir Hastanesi çocuk acil servine getiren N.A tarafından görevi başında kendisine yumruk attığını ifade etti. Bakır, hasta yakını N.A’nın küçük çocuğun havale geçirmesi sırasında, müdahale eden hemşirelerin yaptığı işlemi beğenmeyerek, önce sözlü saldırıda, sora ise görevinin başında kendisini darp ettiğini söyledi.

Yaşanan olayın ardından Elazığ Sağlık-Sen Şube Başkanı Selçuk Kılıç ise, yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarına yönelik yapılan saldırıyı şiddetle kınadı. Sağlık çalışanlarının görevlerini yapmasına engel olan, moral ve motivasyonlarını bozan şiddetin, sağlıkta en büyük sorun olduğu belirten Kılıç, artık şiddet olaylarının son bulması adına kalıcı ve caydırıcı adımlar atılması gerektiğini söyledi. Fethi Sekin Şehir Hastanesi çocuk acil serviste yaşanan olayda şiddete maruz kalan hemşirelere geçmiş oluşun dileklerini ileterek Kılıç, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

“YUMRUKLA SOL YANAĞIMA VE KULAĞIMA GELECEK ŞEKİLDE VURDU”

Yaşadıklarını anlatan hemşire Seyhan Bakır, “Fethin Şehir Hastanesi çocuk acilde hemşire olarak görev yapmaktayım. Müşahede altında 1 yaşlarında bir çocuk havale geçirdi. Bilinci kapalı, solunumu rahatlasın diye ben oksijen veriyordum. Arkadaş ilaç getirmeye gitmişti. Diğer arkadaşta doktoru arıyordu, hastanın bilgisini vermek için. Bu arada hastanın yakını geç ve yavaş müdahale yapıyorsunuz gerekçesiyle ağza alınmayacak hakaretler etmeye başladı. Biz hiç karşılık vermedik, tartışmadık, hasta için koşuşturuyoruz. Hastaya müdahale etmeye devam ettik. Ben hastanın başındayken adam yumrukla sol yanağıma kulağıma gelecek şekilde vurdu.” dedi.

“5 GÜN İŞ GÖREMEZ RAPORU ALDI”

Olayın ardından darp ve 5 gün iş göremez raporu aldığını belirten Bakır, “Neye uğradığımı şaşırdım. Başım dönmeye başladı, sersemledim. Hemen güvenlik diye bağırdım. Arkadaşlarım koştu geldi. ‘Beyaz Kod’ verdik. Polis ve güvenlik ekipleri geldi ifademizi aldılar. Doktor tomografi çekti, muayene etti darp raporu aldım ve beş gün iş göremez rapor verdiler.” diye konuştu.

“HER ZAMAN HASTALARLA İLETİŞİMİM İYİ OLMUŞTUR”

22 yıllık hemşire olduğunu ve her zaman hasta ve yakınlarıyla iletişiminin güzel olduğu söyleyen Bakır, “Biz çocuğa müdahale etmeye çalışıyoruz. Hasta yakını ise bağırarak hakaret ederek işimize engel oluyor. 22 yıldır hemşireyim. Her zaman hastalarla iletişimim iyi olmuştur. Başıma bu olay gelince herkes çok şaşırdı. Sen sakinsin, karşılık vermezsin hasta ve yakınlarıyla iletişimin her zaman güzeldi. Hep görüyorduk, duyuyorduk başımıza geldi. Genelde bu tarz olaylar çok fazla olduğu için sözlere takılmıyoruz. Hasta psikolojisi deyip işimizi yapıyoruz. Ama bu şahıs ağza alınmayacak hakaretler etti.” ifadelerini kullandı.

“ŞİKÂYETÇİYİM”

Hemşire Seyhan Bakır, hasta yakınından şikâyetçi olduğunu belerterek, “Şahıs ilk olarak ‘elimi savurdum yanlışlıkla vurdum’ demiş. Başka bir beyanı da ‘ben vurdum, daha çabuk hızlansınlar, hemen müdahale etsinler’ olmuş.” dedi

KILIÇ: ÖNEMLİ ADIMLARA RAĞMEN ŞİDDET HIZ KESMİYOR

Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde meydana gelen olayın ardından Elazığ Sağlık-Sen Şube Başkanı Selçuk Kılıç, yaptığı açıklamada sağlık çalışanına yönelik yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak; “Can kurtarmak gibi kutsal bir görevi ifa eden sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, atılan önemli adımlara rağmen hız kesmiyor. Aralık ayında, her şart ve koşulda fedakârca hizmet veren sağlık çalışanlarının gündeminin ilk sıralarında yine şiddet yer aldı.” dedi.

“SAĞLIK MERKEZLERİNE DİLEYEN DİLEDİĞİ GİBİ GİRİLEBİLMEKTE”

Şiddet olaylarının diğer iş kollarına göre sağlık alanında daha fazla olduğunu kaydeden Kılıç, “Sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarının diğer iş kollarına göre daha fazla olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Üstüne üstelik hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna silah vb. öldürücü, yaralayıcı aletle girilemezken, sağlık merkezlerine dileyen dilediği gibi girilebilmektedir.” diye konuştu.

“BEN YANLIŞLIKLA VURDUM DİYE YALAN BEYANDA BULUNMUŞ”

Elazığ Sağlık-Sen Şube Başkanı Selçuk Kılıç, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Aralık ayında da şehrimizin gözde sağlık merkezlerinden biri olan Fethi Sekin Şehir Hastanesi'nde yaşanan bir olay, bu durumun kanıtıdır. Bir saldırgan, hemşireyi çalıştığı çocuk acilde yavaş çalıştıklarını bahane ederek önce sözlü şiddete maruz bırakmış olup, buda yetmezmiş gibi sonrasında öfkesini fiziksel şiddete dönüştürerek Hemşire S.B'ye karşı eyleme geçmiştir, yetmezmiş gibi ifadesinden ben yanlışlıkla vurdum diye yalan beyanda bulunmuştur.”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KANAYAN YARASI ŞİDDET”

“Sağlık çalışanlarının kanayan yarası olan şiddet, aslında tüm toplumun ortak sorunudur.” diyen Başkan Kılıç, “Elbette sıklıkla rastlanan bu ve benzer olaylar sağlık çalışanlarının tamamını güvensiz hissettirmekte, korku ve panik içinde çalışmalarına neden olmaktadır. Bundan dolayı, sağlıkta şiddetle mücadelede tüm toplum sorumlu olmalıdır. Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanında eğitimcilere, medya organlarına, yasama ve adli mercilere, ünlü ve rol model kişilere önemli görevler ve sorumluluklar düşmektedir.”dedi.

“ŞİDDETE MARUZ KALAN HEMŞİRE ARAKADAŞIMIZA GEÇMİŞ OLSUN”

Fethi Sekin Şehir Hastanesi Çocuk Acil Serviste yaşanan olayda şiddete maruz kalan hemşirelere geçmiş oluşun dileklerini ileterek, konunun takipçisi olacaklarını belirten Başkan Kılıç, “Tüm bu değerlendirmeler ışığında, yaşanan şiddet olaylarına baktığımızda sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Daha da üzücü olan ise yasalara rağmen saldırganların çoğunun vicdanları rahatlatıcı cezalar almamasıdır. Sağlıkta şiddet toplumsal bir sorun olarak hem sağlık sistemini hem de geleceğimizi tehdit eden bir unsur olmaya devam ediyor. Yarına güçlü bir sağlık sistemi ve huzurlu çalışanlar bırakmak istiyorsak toplamsal mücadeleyi bugünden başlatmamız gerekiyor. Şiddete maruz kalan Hemşire arkadaşımıza geçmiş olsun diyor ve her konuda yanında olduğumuzu konunun takipçisi olduğumuzu belirtiyoruz.” dedi.