Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanarak dün itibari ile yürürlüğe girdi.
Resmi Gazetede yer alan tasarruf tedbirleri Genelgesi kamu personeli için adeta yeni bir dönem başlamış oldu.
Yapılan düzenlemeye göre; artık zorunlu haller dışında kamu personeline nöbet ve fazla mesai yaptırılmayacak. Kamu işçileri ise yıllık izinlerini yıl içinde kullanmak zorunda.
Sağlık Bakanlığında nöbet düzenlemesi
Edinilen bilgiye göre; Sağlık Bakanlığında fazla mesai ve nöbet şeklinde çalışma sisteminin bypass edilmesi için de talimatların İl Müdürlerine gönderildiği ileri sürülüyor.
Fazla mesailere göz dikildi
Ramazan Bayramı gibi tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurların tatil yaptığı idari izin günlerinde sağlık personelini çalıştıran Bakanlığın, bunun için herhangi bir ücret ödemezken tasarruf tedbiri kapsamında fazla mesailere göz dikmesi dikkatlerden kaçmadı.
Kayıp 981 TL
Halihazırda uygulamada nöbet usulü çalışan sağlık personellerinin idari izin günlerinin aylık çalışma saatinden düşülmesinden kaynaklı yaşatılan mağduriyet tutarı ise hekimlerde 1570 TL’yi bulurken sağlık çalışanlarında 981 TL olarak tespit edildi.
Fazla mesaiye para yok, izin var
Kamu personeli, zorunlu olmayan durumlarda fazla çalışma ücreti ve nöbet ücreti alacak şekilde istihdam edilmeyecek. Fazla mesai talep edilmesi durumunda ise çalışanın serbest zaman kullanması teşvik edilecek.
İşçilerin izinlerine düzenleme
İş Kanunu'na göre fazla çalışma yapan işçi, isteğe bağlı olarak zamlı ücret almak yerine, her fazla çalışılan saat için bir saat 15 dakika veya bir saat 30 dakika serbest zaman kullanma hakkına sahiptir.
Denkleştirme uygulamasında ise işverenle işçi arasında anlaşma gerekmektedir. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine göre günde en fazla 11 saat olacak şekilde düzenlenebilir. Bu durumda, yoğun iş haftası veya haftalarının ardından işçi, daha az saatlerle çalışarak denkleştirme yapabilir. Denkleştirme süresi genellikle iki ay olarak belirlenir.