Hazırlık aşamasındaki yeni düzenleme ile ev sahiplerinin vergi yükünün artacağı ve bunun kiralara yansıyacağı belirtiliyor. 

Yeni Vergi Düzenlemesi Ev Sahiplerini ve Kiracıları Etkileyecek

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, mevcut vergi istisnası kaldırılarak, kira gelirlerinden doğrudan yüzde 15'ten başlayıp yüzde 40'a kadar uzanan oranlarda vergi alınması planlanıyor. 

Bu düzenleme ile kira vergisinin yüzde 50’den fazla artması bekleniyor. Yeni vergi yükü, bu yıl elde edilen kira gelirlerinden itibaren uygulanacak. Muafiyet tutarı olan 33 bin liranın altında kira geliri elde edenlerden vergi alınmıyor, ancak bu muafiyetin kaldırılmasıyla ev sahiplerinin vergi yükü artacak.

VERGİ YÜKÜ ARTACAK

Muafiyetin kaldırılmasıyla birlikte evini düşük tutarlarla kiraya verenler başta olmak üzere ev sahiplerinin vergi yükü artacak. Örneğin 10 bin lira kira geliri elde edenler 11 bin 560 lira yerine 18 bin 967 lira vergi ödemek zorunda kalacak. Bu ev sahiplerinin vergi yükü yüzde 64 oranında artacak.

Resmi Yazışmalarda Dijitale Geçilerek Devlet 5 Milyar Lira Tasarruf Sağladı Resmi Yazışmalarda Dijitale Geçilerek Devlet 5 Milyar Lira Tasarruf Sağladı

VERGİ YÜKÜ KİRAYA YANSIYACAK

Muafiyetin kaldırılmasıyla vergi yükü artan ev sahiplerinin artan maliyeti kiraya yansıtacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. Özelikle geçimini kira gelirinden sağlayan ev sahiplerinin bu yansıtmayı zorunlu olarak yapacağı belirtiliyor. Kira zamlarındaki yüzde 25 sınırının da kalkmasıyla maliyetlerin kiralara zam olarak yansıtılmasında engel kalmayacak.