Yeni dönemde kira zamlarının nasıl belirleneceği ve kiralık piyasasının nasıl etkileneceği ise büyük merak konusu. İşte tüm detaylar…

Yüzde 25 Sınırı Sona Eriyor

Konut piyasasında gözler, yüzde 25 kira zam sınırına çevrildi. Eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa, bu sınır 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla sona erecek. İki yıl önce başlayan bu uygulama, kira fiyatlarında fahiş artışları önlemek amacıyla yürürlüğe girmişti.

Kira Zammı Nasıl Hesaplanacak?

Son iki yıldır kira kontratlarının yenilenmesi sırasında yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Bu sınırın kalkmasıyla birlikte, kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre hesaplanacak.

Temmuzda Kira Zammı Ne Kadar Olacak?

Ev sahipleri ve kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak. Temmuz ayının kira artış oranı, haziran enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon verileri 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak.

Bakan Memişoğlu'nun Stratejik Planı: Sorunlar Listesi Açıklandı! Bakan Memişoğlu'nun Stratejik Planı: Sorunlar Listesi Açıklandı!

Haziranda Kira Zam Tavanı Ne Kadardı?

Haziran ayı kira zam tavanı, mayıs enflasyonu ile belirlendi. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklandı. Bu oran, iş yeri sahiplerinin kiralarına yüzde 62,51 oranında zam yapmasına olanak tanıdı. Ancak yüzde 25 zam sınırı konut kiralarında geçerli olmadı.

Kiralık Piyasası Nasıl Etkilenecek?

Uzmanlara göre, zam sınırı uygulamasının kalkması ile kira piyasasında normalleşme başlayacak. Kontratların normale dönmeye başlayacağını belirten uzmanlar, fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesiyle kiralarda reel anlamda düşüş olabileceğini ifade ediyor.