Program, sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli mali sürdürülebilirliğini güçlendirecek ve prim tabanı ile tahsilat süreçlerini yeniden yapılandıracak.

Sosyal Güvenlik Sistemi Genişletilecek

Yapılacak düzenlemelerle sosyal güvenlik sistemi, çalışanların bu kapsamda kalmasını teşvik ederken, adalet ve aktüeryal dengeye de öncelik verilecek. Farklı meslek grupları ve gelir düzeylerine sahip bireyleri sisteme dahil etmek amacıyla sosyal güvenlik kapsamı hem yasal hem de fiili olarak genişletilecek. Sistemin dışında kalan grupların da kapsama alınması için yeni uygulamalar hayata geçirilecek.

Esnek Çalışma Modellerine Uyum

2025'in ikinci çeyreğinde esnek çalışma modellerine yönelik düzenlemeler mevzuata entegre edilecek. Uzaktan çalışma, kısmi süreli istihdam ve platform ekonomisi gibi yeni çalışma biçimleri için yapılacak düzenlemeler, iş dünyasının değişen ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Bu süreçte çalışanların iş ve özel yaşam dengesini korumaya yönelik önlemler alınacak. Sosyal taraflarla yapılan görüşmeler sonucunda, İş Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle iş gücü piyasalarında "güvenceli esneklik" sağlanacak.

Yeşil ve Dijital Dönüşüm

Yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü üzerindeki etkileri analiz edilerek, bu dönüşümlere uyum sağlamayı hedefleyen programlar devreye alınacak. Otomatik Katılım Sistemi (OKS), işveren katkısıyla desteklenerek tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüştürülecek. Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeniden düzenlenerek, emeklilik fonlarının katma değer yaratma potansiyeli artırılacak.

Hastane Bahçesinde Cinayet ve İntihar Hastane Bahçesinde Cinayet ve İntihar

İstihdam Teşvikleri Gözden Geçirilecek

Kadınlar, gençler ve engellilere yönelik istihdam teşvikleri artırılarak daha sade ve etkili hale getirilecek. Ayrıca, etkisiz teşvikler kaldırılacak, prim borçlarının takibi ve tahsilat süreçleri iyileştirilecek.

Sağlık Hizmetlerinde Yeni Düzenlemeler

Sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan mali sürdürülebilirliği sağlamak için geri ödeme kriterleri gözden geçirilecek. Akılcı ilaç kullanımını teşvik edecek düzenlemeler yapılacak ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılacak. Ayrıca, Sağlık Market Uygulaması genişletilecek ve medikal malzeme tedarik zinciri güçlendirilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bilişim sistemleri güçlendirilerek, kurumlar arası veri paylaşımı artırılacak ve mali sürdürülebilirlik göstergeleri düzenli olarak izlenecek.