31 Mart seçimlerinde CHP’nin birinci parti olarak seçimi kazanmasının ardından uluslararası kamuoyunun gündemine Türkiye’deki yerel seçimler oturdu.

YENİDEN REFAH VURGUSU

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, YRP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan için yeni bir baş ağrısı olduğunu saptarken, 10 ay önce Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesini destekleyen partinin bu kez Ak Parti’ye karşı agresif bir kampanya yürüttüğünün altı çizildi.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg'in raporuna göre, Yeniden Refah Partisi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan için "yeni bir baş ağrısı" olduğu ifade edildi.

Yeniden Refah Partisi'nin Pazar günkü seçimlerde oyların %6'sından fazlasını alarak dikkat çektiği belirtilirken, 10 ay önce Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesini desteklemesine rağmen bu sefer AK Parti'ye karşı agresif bir kampanya yürüttüğü vurgulandı. Bu değişimin, laiklik yanlısı muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İstanbul ve diğer büyük şehirlerde büyük zaferler elde etmesine ve AK Parti'nin eski kalelerine benzeri görülmemiş bir giriş yapmasına katkı sağladığı belirtildi.

Bloomberg'in raporunda, 70 yaşındaki Erdoğan'ın Türkiye'nin son on yıllardaki en derin ekonomik kriziyle mücadele ederken kapsamlı bir hasar kontrolüyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Erdoğan'ın önünde, geleneksel baş siyasi rakibi CHP'ye ek olarak kendi muhafazakâr tabanından Yeniden Refah Partisi'ne destek verenlerin de olduğu dile getirildi. Gazze'de yaşanan olaylarla ilgili olarak AK Parti'nin duruşunun muhafazakar seçmenin tepkisini çektiği ve bu oyların YRP'ye gittiği belirtildi.

Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2028'e kadar Cumhurbaşkanı olarak kalma yetkisine sahip olmasına rağmen siyasi ortamdaki değişimin, iktidarını uzatmak için gerekli manevraları yapmakta zorlanabileceğini ifade etti. Erdoğan'ın erken seçim çağrısı yapmak veya yeni bir anayasa için referanduma gitmek için parlamentoda en az 360 oya ihtiyacı olduğunu ancak milliyetçi müttefiki MHP'nin şu anda 46 milletvekili eksikliği bulunduğu belirtildi.

Raporda, Erdoğan'ın yeni siyasi müttefikler kazanmak için yürütme yetkilerinin bir kısmından taviz vermek zorunda kalabileceği ve yerel seçimlerde kötü bir performans sergileyen ancak 73 sandalyenin kontrolünü elinde tutan İyi Parti, Saadet ve Deva'nın da aralarında bulunduğu diğer üç partiyle ittifak arayışına girebileceği bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, Erdoğan'ın kabinesinde değişiklikler yaparak seçmenle bağlarını güçlendirmeyi planladığına dikkat çekildi.