Özellikle kamu çalışanlarının merakla beklediği enflasyon farkı, hesaplamaların odak noktasında bulunuyor. Toplu sözleşmede yer alan yüzde 6 oranı, yılın ikinci yarısında alınacak enflasyon farkının temelini oluşturuyor. Ayrıca, Temmuz ayında verilen seyyanen zam miktarı da enflasyon farkı hesaplamasına dahil edilmekte.

Kamu personelinin maaşlarındaki bu potansiyel artış, çalışanlar için önemli bir gelişme. Ancak enflasyon verilerinin Eylül ayından itibaren nasıl şekilleneceği ve kamu personelinin maaşlarına ne ölçüde etki edeceği merakla bekleniyor. Yılın ikinci yarısında yaşanan bu gelişmeler, çalışanların maaşlarına önemli bir katkı sağlayabilir veya bütçe planlamalarını etkileyebilir.

Yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranları

Temmuz ayında enflasyon: % 9,49

Ağustos ayında enflasyon: % 9,09

Eylül beklenen ayında enflasyon: % 5

Yılın ikinci yarısının ilk 3 ayındaki kümülatif enflasyon

Eylül ayındaki enflasyonun beklentiler doğrultusunda yüzde 5 civarında gelmesi halinde ilk 3 aydaki kümülatif enflasyon yüzde 25,42 olacaktır. Bu durumda enflasyon farkı yüzde 18,32 olacaktır.

Yılın geri kalanına yönelik simülasyon ve enflasyon farkı hesaplaması

Yılın geri kalan Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yüzde 5 civarında bir enflasyon çıkması halinde 6 aylık kümülatif enflasyon yüzde 45,19, bu durumda enflasyon farkı yüzde 37 olacaktır.

1 Ocak 2024'teki zam ne kadar olacak?

Eğer, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yüzde 5 civarında enflasyon çıkarsa yüzde 37 oranındaki enflasyon farkına, 2024 yılı toplu sözleşme oranı olan yüzde 15 eklenecektir. Bu halde enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil olmak üzere toplam maaş zammı yüzde 57,55 olacaktır.

Maaş zammı hesaplanırken toplama ve çıkarma yapılmaz

Yukarıdaki memur maaş zammına yönelik hesaplamalar yapılırken, bazı ziyaretçilerimiz toplama ve çıkarma yapmaktadır. Ancak, kümülatif zam veya enflasyon farkı hesaplaması yapılırken çarpma ve bölme işlemi yapılmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu şekilde yapmaktadır. Kümülatif enflasyon farkının nasıl hesaplandığına yönelik, 2022 tarihli haberimiz için tıklayınız.

Eylül ayı enflasyonu 3 Ekim Salı günü açıklanacak

Eylül ayı resmi enflasyon rakamı 3 Ekim saat 10:00'da TÜİK tarafından açıklanacaktır.

Gazete Memur