Döviz kurlarındaki artışın memur maaşlarına olan etkisi gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Hükümetin, en düşük memur maaşını güncellemek ve döviz kurundaki artışa uyum sağlamak için adımlar atıp atmayacağı merak ediliyor.

22 BİN TL MAAŞ VAADİNİN 28 BİN 160 LİRAYA ÇIKARTILMASI GEREK

Dolar kuru, 11 Mayıs'ta 19,57 TL seviyesindeyken, bugün itibarıyla yüzde 28'lik bir artışla 25,2 TL'ye yükselmiştir. Bu durumda, en düşük memur maaşının da döviz kurlarındaki artışa paralel olarak yüzde 28 artışla 28 bin 160 liraya çıkarılması gerektiği dile getiriliyor.

ASGARİ ÜCRET 3 GÜNDE BİN TL ERİDİ!

Öte yandan milyonlarca işçinin geçimini sağladığı asgari ücretin hızla eridiği, Asgari ücretin değerinin son 3 günde bin lirayı aşarak kayıp yaşadığı seslendiriliyor.

Geçtiğimiz 20 Haziran tarihinde, yılın ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücret açıklanmıştı. İlk duyurulan net 11.402 TL'lik asgari ücret, o dönemde 482 dolar değerindeydi. Ancak, seçim öncesinde verilen sözlerle açıklanan rakam arasında 18 dolarlık bir fark bulunuyor.

ASGARİ ÜCRET 440 DOLARA GERİLEDİ!

Önceki gün başlayan yeni ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faizleri yüzde 8.5'ten 15'e çıkarması, ardından hızla yükselen dolar, asgari ücreti de etkiledi. Dün öğleden sonra dolar kuru rekor seviyeye ulaşarak 25.95 seviyesine çıktı. Bu durumda, asgari ücretin dolar olarak karşılığı 440 dolara kadar geriledi.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, ilk açıklanan asgari ücretle dünkü rakam arasında 42 dolarlık bir fark oluştu. Bu da 25.95 kur üzerinden hesaplandığında, yaklaşık olarak 1.100 TL'ye denk geliyor. Asgari ücret, sadece 3 gün içerisinde dolar karşısında bin liranın üzerinde bir değer kaybı yaşamış oldu.