Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Doktora Saldırı! Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Doktora Saldırı!

Emekliler, tatil müjdesi (!) yerine zam beklerken, ücretsiz tatil planı bazı emeklilerin torpil engeline takılabileceği endişesini beraberinde getiriyor.

Emeklilerden Tepki: Tatil Yerine Zam Bekleniyor

Çarşı pazara dahi gitmekte zorlanan emekliler için Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının yazın bir hafta ücretsiz tatil için hizmete açılması planlanıyor. Ancak temmuz ayında yapılacak olan bu tatil müjdesi, emeklilerden beklenen zammın gelmemesi nedeniyle tepki topladı. Tatil yapmak isteyen emeklilerin torpil duvarına çarpabileceği belirtiliyor. 

KYK Yurtlarının Durumu

SÖZCÜ’nün belirlemelerine göre, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki KYK yurtlarının sayısı yalnızca 47. Bu yurtların denize yakınlığı ve kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda, tatil yapabilecek emekli sayısının sınırlı olacağı öngörülüyor. Birikimi olan ya da çocuklarının desteğiyle tatile çıkma hayali kuran binlerce emeklinin bu imkandan yararlanamayacağı ifade ediliyor.

KYK Tatili İçin Çalışmalar Başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ‘müjde’ olarak duyurduğu ‘emekliye KYK tatili’ için çalışmalar başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, emeklilerin tatil yapabileceği yurtların listesini çıkaracak. Özellikle Ege ve Akdeniz’deki Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Mersin, Çanakkale ve İstanbul’a yakınlığı nedeniyle Tekirdağ’daki KYK yurtlarının tercih edilmesi düşünülüyor. Ayrıca Karadeniz’de doğa turizmini tercih edecek emeklilerin de programa dahil edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Yurtların Kapasitesi Yetersiz

KYK’nın Ege, Akdeniz ve Marmara’da toplam 98 yurdu bulunuyor. Ancak bunlardan sadece 47’si denize yakın konumda ve bu yurtların bir kısmı emeklilere uygun olmadığı için sayı daha da düşüyor. Dolayısıyla, 100 emekliden sadece 1’i bile KYK yurduna gitmek istese, en az 160 bin yatak kapasitesine ihtiyaç duyuluyor. Yurtların talebi karşılayamaması nedeniyle tatil yapabilecek emeklilerin torpilli olacağı ifade ediliyor.

Yanıt Bekleyen Sorular

  • Yurtta sadece yatak hizmeti mi sunulacak?
  • Ücretsiz yemek hizmeti verilecek mi?
  • Konaklama tam pansiyon mu yarım pansiyon mu olacak?
  • Denize ulaşım hizmeti sağlanacak mı?
  • Emeklilerden ek ücret alınacak mı?
  • Çalışan emekliler de yurtlarda kalabilecek mi?
  • Emekli yanında çocuklarını, torunlarını götürebilecek mi?
  • Her bir emeklinin en fazla kaç yatak ya da oda hakkı olacak?

Tatil İmkânının Gerçekleri

Emeklilere KYK yurtlarında bedava bir hafta tatil imkânı sunulsa da, aylığı 10 bin lira civarında olan yaklaşık 6-7 milyon emekli tatile yine gidemeyecek. En düşük maaşlı emeklilerin dışında kalan milyonlarca emekli, ‘bedava’ tatilden umutlansa da, Antalya’daki KYK yurduna eşiyle birlikte gitmek isteyen emekliler, İstanbul’dan otobüs biletine 4 bin 400 lira, Ankara’dan yaklaşık 3 bin lira ödemek zorunda kalacak. Diğer temel ihtiyaçlar da dikkate alındığında, tatil milyonlarca emekli için imkansız hale gelecek.

CHP’nin Eleştirisi: Yetersiz Düzenleme

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, emeklilere kamu sosyal tesislerinde yüzde 15 indirim sağlayan ve 21 Mayıs’ta Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyi yetersiz bularak tepki gösterdi. Yücel, “Emeklilere sosyal tesislerde yüzde 15 indirim yapmak, emekli vatandaşlarımızın 10 bin lira emekli maaşıyla verdikleri yaşam mücadelesini hiçe saymak ve normalleştirmektir. Sanki emeklilerin tek dertleri sosyal tesislerden indirimli yararlanmakmış gibi, ağızlarına bir parmak bal çalan düzenlemelerle emekli vatandaşlarımızla alay ediyorlar. Hiç utanıp sıkılmadan 2024’ü ‘Emekli Yılı’ ilan ettiler, sonra da emeklileri 10 bin liralık maaşlarıyla baş başa bıraktılar” dedi.