Ayrıca, Bağ-Kur ve SGK prim eşitlemesi gündeme geldiğinde, farklı kurumlarda çalışanlar için emeklilik hesaplaması yöntemi de değişecek. Bu önemli gelişmelerin ayrıntıları haberimizde.
Temmuz 2023 dönemi için seyyanen zam haberleri ardından, gözler şimdi daha geniş kapsamlı bir çalışmanın içinde bulunan ikinci torba yasaya çevrildi. Ekim ayında toplanacak Meclis, birçok konuyu açıklığa kavuşturacak. Ancak, bu konular arasında en çok merak edileni, SGK ve Bağ-Kur prim eşitlemesi. Bu çerçevede, emeklilik için aranan prim şartı Bağ-Kur'da 9000 günden 7200 güne düşürülecek. Bu düzenleme, 1800 gün ek kazanç sağlayarak erken emekli olmak isteyen Bağ-Kur sigortalılarını yakından ilgilendiriyor. Aynı zamanda, düzenlemenin EYT'lileri de kapsayıp kapsamadığı da merak ediliyor.
Özellikle 8 Eylül 1999 - 30.04.2008 arası sigortalı olan Bağ-Kur'lular için prim gün sayısı şartının 9000 günden 7200 güne indirilmesi, erken emeklilik için 5 yıl avantaj sağlayacak. 01.05.2008 sonrası sigortalılığı başlayanlar için de aynı değişiklik geçerli olacak. Bu kapsamda, prim gün şartını tamamlayanlar yaş şartını beklemek zorunda kalacak. Yeni düzenleme, EYT'lileri de içine alıp almayacağına bağlı olarak farklı kazanımlar sağlayacak.
Farklı kurumlarda çalışmış sigortalılar için şu an uygulanan emeklilik hesaplama yöntemi de değişecek. Mevcut durumda farklı kurumlarda çalışanlar için iki farklı yöntem kullanılıyor. Ancak Bağ-Kur ve SGK primlerinin eşitlenmesiyle, farklı kurumlarda çalışanlar için yeni bir hesaplamaya ihtiyaç duyulabilir.
FAZLA PRİM ÖDENEN KURUMDAN EMEKLİLİK ŞARTI KALKACAK
Mevcut durumda farklı kurumlarda çalışmış sigortalılar için iki yöntem uygulanıyor. 2008'den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurumu son 7 yıllık sigortalılık süresindeki 1261 gün belirliyor. Bu süre içinde hangi kurumdan 3.5 yıl ve fazlası çalışma varsa o kurum seçiliyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlar ise hangi kurumdan daha fazla prim ödemişse o kurumdan emekli olabiliyor. Bu sigortalılar için 3.5 yıla bakılmıyor. Ancak Bağ-Kur ile SgK primlerinin eşitlenmesi söz konusu olduğunda farklı kurumlarda çalışanlar için böyle bir hesaplama yapılması da gerekmeyebilecek.