SHS olarak görev yapan sağlık personellerinden hemşire, sağlık memuru, ebe, sağlık teknisyeni ve diğer unvanlarda görev yapan sağlık personelinin, 2022 yılı 1 Ocak itibarıyla sabit ek ödemelerini zamlı olarak alacak. Sağlık Personelinin 2022 yılında alacağı net ek ödeme tutarlarını, haşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Sabit Ek Ödeme Nedir?

Sağlık Bakanlığında görev yapan SHS grubu başta olmak üzere GİH, THS ve diğer hizmet sınıflarında çalışanlara, döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere her ayın 15'inde maaşla birlikte ödenen ödeme türüne sabit ek ödeme denir.

Aslında sabit ek ödeme, 657 DMK'da hükümlerinde yer alan “ek ödeme” tanımı kapsamındadır diyebiliriz. Sağlık personeline ek ödeme yerine, sabit ek ödeme ve performans durumuna göre de döner sermaye ödemesi yapılır.

SABİT EK ÖDEME AYNI DERECEDEKİLER İÇİN FARKLI OLACAK

31 Aralık 2021 tarihine kadar sabit ek ödeme yöntemi 2022 yılı itibariyle değişikliğe gitti. Aralık ayı dahil eskiden aynı derecede bulunan hemşire, ebe vb. unvanlar kuruşu kuruşuna aynı tutarda sabit ek ödeme alırken, ocak 2022 dönemiyle beraber bu uygulama değişti. Daha detaylı bilgi için "Sağlık Bakanlığında Sabit Ek Ödeme 2022'de Her Unvan İçin Aynı Olmayacak!" başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz. 

Sabit Ek Ödeme Neye Göre Belirlenir?

Sabit ek ödeme miktarının belirlenmesinde; hizmet sınıfı, kadro unvanı ve derece baz alınmaktadır. Sabit ek ödeme tutarı, personelin hangi unvanla ve hangi derecelerde görev yaptığınabakılarak maaşıyla beraber sabit orana göre ödenmektedir.

En düşük sabit ek ödeme, personelin kadro ve derecesi itibarıyla haklarında belirlenmiş olan ek ödemeden daha az olamaz.

Diğer taraftan, sabit ek ödemenin brüt tutarı, performans ödemesi yapılırken personelden mahsup edilir. Ancak, döner sermeye ödemesinde gelir vergisi kesintisi meydana geliyorsa ve ek ödeme miktarı, emsallerinin aldığı miktardan düşük oluyorsa, bu durumda fark ödemesi yapılır.

Sağlık Personeli Sabit Ek Ödeme Miktarları 2022

Sağlık personeli zamlı ek ödeme miktarları, 2022 yılının Ocak-Temmuz ayları için şöyledir:

Yukarıdaki tabloda yer alan tutarlar, 2022 yılı Ocak zammı ile hesaplanan miktarlardır. Hesaplama yapılırken, Maliye Bakanlığının açıkladığı güncel zam oranları ve vergi kaynaklı eksik ödeme farkının ilave edilmesiyle hesaplanmıştır.

Tabloda görüldüğü üzere net ek ödeme miktarına en çok etki eden husus, aylık dereceye bağlı sabit orandır. Bu oran yükseldikçe, net ödeme tutarı da yükselmektedir. Örneğin, farklı kategorilerde değerlendirilmelerine karşılık; 1-2 dereceden aylık alan memur ile 3-4 dereceden aylık alan bir şef; aynı sabit orana sahiptir ve aynı net tutarı (2.907,74 TL) alır.

Sabit Ek Ödeme Miktarları Ne Zaman Güncelleniyor?

Sağlık personeli minimum sabit ek ödeme miktarları, yılda iki kez; ocak ayı ve temmuz aylarında belirleniyor. Yeni tutarlar belirlenirken toplu sözleşme kapsamındaki zam oranları, enflasyon oranı ve gündeme gelmesi durumunda ekstra zamlar dikkate alınıyor. Belirlenen ve ilan edilen tutarlar, yılın ilk altı ayı ve son altı ayı olmak üzere; altı aylık periyotlar dahilinde geçerli oluyor.

2022 yılının Temmuz-Ocak ayları için uygulanacak olan zamlı ek ödeme tutarları ortaya çıkar çıkmaz detayları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.