Lisans mezunu bir sağlık memurunun 1 yıl boyunca devlete ödediği vergi tutarlarını gösteren tablo haber detayınızda yer alıyor.

Devlet memuru veya kamu işçisi çalışanların canını en çok yakan ve kangren haline gelmiş sorunların başında vergi dilimleri ve ödenen vergiler geliyor.

Ancak vergi dilimleriyle ilgili bazı doğru bilinen yanlışları açıklamakta fayda var. Özellikle bordroda gözüken gelir vergisi tutarının tamamının vergi olarak anlaşılması yanlış bilinen bir doğru.

Aşağıda yayınladığımız tablo incelendiğinde aylık vergi matrahının yarısından fazlasının sabit ödemeye esas tutar olduğu, sabit ödemeden doğan bu verginin ise Bakanlık tarafından karşılandığı biliniyor.

Kişilerden ise sadece maaş matrahı kadar olan kısım için vergi kesilmektedir. Bu vergi ise bazı aylarda negatif (eksi) olması sebebi ile şahıslara sabit ödemeden iade edilmektedir. İade edilen tutarlar ile yıl içinde maştan kesilen tutarlar toplandığında, 1/4 lisans mezunu bir sağlık çalışanının yıl içinde ödediği verginin toplamda yaklaşık olarak 2.000 TL civarında olduğu görülmektedir.