Sağlık teşkilatlarında çalışanların beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayamayan, yıllardır üzerine yama yapılarak yürütülmeye çalışılan döner sermaye sistemi, artık sürdürülebilir olmaktan çok uzak bir yerdedir.

Sağlık-Sen Konya Şubesi seçimlerinde konuşan Genel Başkan Semih Durmuş: "Ek Ödemelerin emekli keseneğine yansıtılması talebi doğru bir talep değildir. Yanlış bir taleptir. Israrla ve inatla bunu söylüyorum. Ek Ödemelerin emekli keseneğine yansıtılması demek, bugün bir sağlık çalışanı arkadaşımızın, maaşından 500 lira daha kesilmesi demek." dedi. Başkan böyle dedi ama aslında 500 lira bir kesinti gibi bir durum söz konusu değil. 500 TL kesinti konusunu hemşire unvanında görev yapan bir sağlık çalışanı üzerinden açıklamak gerekirse; 

SAĞLIK PERSONELİNDEN 500 LİRA KESİNTİ OLAMAZ!

Sağlık çalışanlarında 500 liraya varan bir kesinti söz konusu olmaz. Devlet, çalışanı adına emekli keseneğine 200 lira civarında bir ödeme yaparken, ortalama 200 lira'da çalışan bir ödeme yapar emekli keseneğine. Dolayısıyla ek ödeme gelirlerinde 500 TL gibi bir eksilme söz konusu olmaz. Bu örnekten yola çıkarsak 200 lira civarında  bir kesinti olacaktır. Bu kesintinin çözümü ise çok basittir. Nasıl ki özel sektörde işverenler kesintileri bahane ederek çalışanın net ücretini düşüremiyorsa aynı durum burada sağlık personeli içinde geçerli olmalıdır.

Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması talebinin yanlış bir talep olduğunu dillendirmesi yerine, sabit ek ödemelerin hastanelerin döner sermaye bütçesinden değil, Genel Bütçe üzerinden ödenmesi gerekliliğini dile getirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Durmuş: Ek Ödemeler Emekliliğe Yansıtılmamalı: Bu Yanlış Bir Talep! haberi için tıklayınız

DÖNER SERMAYE SİSTEMİ ÇÖKMÜŞTÜR

Döner sermaye tıkanmıştır. Önümüzdeki aylarda sağlık personelleri yine 9 - 10 TL gibi döner sermaye ücretleri alacaklardır. Üstelik bu komik rakamlar, yoğunbakım, acil servis gibi özellikli birimlerde çalışanlara yatacaktır. İyice çıkmaza giren döner sermaye sisteminde hangi yeni yamalar yapılırsa yapılsın, DÜZELME olmaz, olamaz. Çünkü hastane gelirleri 2011'lerden beridir artmamaktadır. Pastanın büyüklüğü sabitken veya her ay pasta küçülürken hangi yönetmelik değişikliği kangren olmuş döner sermaye adaletsizliğini çözecektir? 

Editör: Haber Merkezi