3600 ek gösterge ile ilgili muhalefetin konuyu yakından takip ettiği geçtiğimiz haftalarda hem Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu hem de iyi parti lideri Meral Akşener'in 3600 ek gösterge ile ilgili iktidarı eleştiren basına yansıyan demeçleriyle öğrenmiştik. Memurların 3 yıldır merakla beklediği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaatlerinden olan 3600 ek gösterge Ağustos ayında imzalanan Memur Toplu Sözleşme metnine girmiş, 2022 yılı sonuna kadar düzenlemenin yapılması karara bağlanmıştı. 

2021 yılında yapılan toplu sözleşme metninde yer alan düzenleme şu şekildedir:

"Ek gösterge çalışması

Madde 51- (1) Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak 3600 ek gösterge düzenlemesi dahil olmak üzere ek göstergelere ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır."

PEKİ 3600 EK GÖSTERGENİN ÇIKMASI HALİNDE MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

3600 ek göstergenin özellikle çalışan hemşire maaşlarında ne kadarlık bir etki göstereceğini örnek bir bodro hazırlayarak anlatmaya çalıştık. Bordroyu hazırlarken derece kademesi 1/4 ve 1/1'i olan iki ayrı hemşireyi örnek alırken, medeni hali bekar olan, maaşından BES kesintisi yapılan, herhangi bir sendikaya üye olmayan  ve gelir vergisi oranı % 20 olan Lisans mezunu hemşireye ait bordro bilgilerine erişebileceksiniz.

3.600 ek göstergeden dolayı öğretmen/polis memurları başta olmak üzere belirli kamu personelinin aylıklarında önemli bir artış/iyileştirme olacağı algısı yaratılmış, kamu personeli yüksek beklenti içerisine sokulmuştur.

3600 ek gösterge çıktığında Lisans mezunu hemşire maaşını açıklamadan önce konunun yasalaşması ile oluşturulan algı nedeniyle "dağ fare doğurdu" atasözünün gerçekleşeceğini belirtmek istiyoruz.  Çünkü mevcut mevzuat çerçevesinde 3600 ek gösterge ile çalışan bir hemşirenin maaşında söylenildiği yada basına yansıtıldığı şekliyle bir artış gerçekleşmeyecektir.


*Lisans mezunu 26 yıllık, 3000 ek gösterge ile derece kademesi 1/4 olan bir hemşirenin, hali hazırda çalışırken aldığı ve emekliliğine yansımayan sabit ek ödemeli maaş bordrosu. 


*Lisans mezunu 26 yıllık, 3600 ek gösterge çıkması halinde derece kademesi 1/4 olan bir hemşirenin, hali hazırda çalışırken aldığı ve emekliliğine yansımayan sabit ek ödemeli maaş bordrosu. 

 ÖNEMLİ -1   # Bordrolardan görüleceği üzere 3000 ek gösterge ile derece kademesi 1/4'ü olan bir hemşirenin emekli keseneği 826,41 TL olurken, 3600 ek göstergenin çıkması halinde emekli keseneği 1007,64 TL'ye yükselmiştir. Yani daha fazla SGK kesintisi olmuş, bu durumda net aldığı ücrette 452,86 TL azalmaya sebep olmuştur.


*Lisans mezunu 18 yıllık, 3000 ek gösterge ile derece kademesi 1/1 olan bir hemşirenin, hali hazırda çalışırken aldığı ve emekliliğine yansımayan sabit ek ödemeli maaş bordrosu. 


*Lisans mezunu 18 yıllık, 3600 ek gösterge çıkması halinde derece kademesi 1/1 olan bir hemşirenin, hali hazırda çalışırken aldığı ve emekliliğine yansımayan sabit ek ödemeli maaş bordrosu. 

 ÖNEMLİ -2   # Bordrolardan görüleceği üzere Memuriyette 18. yılını geçiren, 3000 ek gösterge ile derece kademesi 1/1'1 olan bir hemşirenin emekli keseneği 817,20 TL olurken, 3600 ek göstergenin çıkması halinde emekli keseneği 998,44 TL'ye yükselmiştir. Yani daha fazla SGK kesintisi olmuş, bu durumda net aldığı ücrette 333,64 TL azalmaya sebep olmuştur.

3600 EK GÖSTERGE ÇIKACAK MI?

Polis öğretmen hemşire ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e çıkarılmasıyla; bu memur grubunun emeklilik maaş ve ikramiyeleri gözle görülür derecede artış gösterecektir.  Çalışma Bakanı Vedat Bilgin 3600 ek göstergenin yasalaşması hakkında yaptığı açıklamada,  "bu Toplu sözleşme döneminde 3600 ek gösterge çalışması tamamlanacaktır.  3600 ek gösterge kanun gerektiren bir şeydir.  Biz yetkili Konfederasyon ile çalışmanızı tamamladıktan sonra TBMM'nin insiyatifi ile konu yasalaşacak ya da yasalaşmayacaktır" açıklamasını yapmıştı.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

3600 ek gösterge genellikle lisans bitirmiş memurların aylık ücretlerini ve emekli olduktan sonraki maaş ve emekli ikramiyelerini belirleyebilmek için bordrolarda kullanılan önemli bir parametredir. Özetle; Ek göstergenin bir memurda yüksek olması demek emekli maaş ve ikramiyesininde yüksek olması demektir. Memurların belirli bir çalışma yılından sonra 1 .dereceye düşmeleri ile ek göstergeleri tavan yüksekliğe çıkmış olmaktadır.

 # Personel Sağlık'ın Whatsapp Haber Bültenine  abone olmak için tıklayın 

MAAŞ HABERLERİNİ YAKINDAN TAKİP ETMEK İÇİN-TIKLA-TAKİP  ET-KAÇIRMA