Covid-19 pandemisi ile beraber aylardır canla başla çalışan hemşirelere Bakanlık sadece alkışla teşekkür etse de, yaptıkları işin kutsallığı yeniden gözler önüne serildi. Hemşire kadrosunda görev yapan sağlık çalışanları bulundukları birimde tedavileri uygulamakla görevlidir. Genel kanı olarak vatandaşın memur maaşlarını merak ettiği düşünüldüğünde hemşirelerin almış oldukları ücretlerde kamuoyunda tartışılmaktadır. Peki Ana Haber bültenlerinde şişirilen maaş rakamları doğru mu?

Lise (Ortaöğretim) Hemşire 2021 Ocak – Temmuz Döneminde Ne Kadar Maaş Alacak? haberi için tıklayınız

HEMŞİRENİN BAŞLICA GÖREVLERİ NELER?

Hemşirelik Kanunu da, Hemşirelik Yönetmeliği de, bu kutsal görevin tanımı görev ve sorumlulukları ile alakalıdır. Yani burada özelde çalışan hemşire ya da memur olan hemşire gibi bir ayrım söz konusu değildir.

Lisans Hemşire ve Ebelerin 2021 Ocak – Temmuz Dönemi Maaşı Ne Kadar Oldu? haberi için tıklayınız

  • Her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirler
  • Hemşirelik bakımını kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler.
  • Verilen hemşirelik bakımının kalitesini ve sonuçlarını değerlendirir
  • Tıbbî tanı ve tedavi planının uygulanmasında; hekim tarafından, acil durumlar dışında yazılı olarak verilen tedavileri uygular
  • Hastada beklenmeyen veya ani gelişen durumlar ile acil uygulanması gereken tanı ve tedavi planlarında müdavi hekimin şifahi tıbbi istemini kabul eder.
  • Hasta ve çalışan güvenliği açısından gerekli tedbirleri alır.
  • Hastaya lüzumu halinde uygulanmak üzere hekim tarafından reçete edilen tıbbî talepleri bilimsel esaslara göre belirlenen sağlık bakım, tanı ve tedavi protokolleri doğrultusunda yerine getirir.
  • Sağlık hizmetlerinin verildiği tüm alanlarda etkin bir şekilde görev alır

2021 ÖNLİSANS HEMŞİRE MAAŞI NE KADAR?

Yasa gereği 5.dönem toplu sözleşme kararına istinaden Önlisans mezunu Hemşireler, 2021 yılı ocak ayı itibariyle ilk altı aylık dönemde % 3 zam alacaklar. Enflasyon farkı ile beraber bu zam oranı 1 Ocak 2021 tarihinden geçerli maaş artış oranı toplam %7,36 olacak.

  1. D/K'sı 1/4 Kıdem Yılı 26 ve Üstü Önlisans Hemşire'nin 2021 Ocak Net Maaşı 3.886,56 TL + Sabit Ek Ödemesi ise; 1.797,46 TL, toplam ücret ise: 5.684,02 TL’dir
  2. D/K’sı 10/2 önlisans hemşire maaşı 3.496,63 TL, sabit ek ödemesi ise; 1.406,71 TL, toplam ücreti ise 4.903,34 TL’dir

Bu hesaplamada Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından bekar yada eşi çalışan ve çocuksuz personel kriteri baz alınmıştır.

NOT:
*Aile yardımı ve asgari geçim indirimi bakımından, bekar (ya da eşi çalışan) ve çocuksuz personele göre değerlendirme yapılmıştır.
*Toplu sözleşme ikramiyesi ödemeleri, performansa dayalı döner sermaye ödemeleri ile çalışılan yerden kaynaklı zam ve tazminat farklılıkları dikkate alınmamış, zam ve tazminatların en düşük miktarı esas alınmıştır.
*Yabancı dil tazminatı ödemesi hesaplamaya dahil edilmemiştir.
*Tabloda hizmet süreleri 13 yıldan az olanların, 14.10.2008 tarihinden sonra işe girmiş oldukları varsayılarak, sosyal güvenlik kesintileri ilgili mevzuat çerçevesinde hesaplanmıştır.
*Tabloda hizmet süreleri itibariyle personelin ulaşabileceği derece ve kademeler tahmini olarak alındığından, hizmet yıllarına karşılık gösterilen derece ve kademelerde farklılıklar görülebilir.