Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Marcia Poole, Dr. Temo Waqanivalu hakkında cinsel istismar iddiaları bulunduğu için yürütülen soruşturmanın tamamlandığını açıkladı. DSÖ'nün cinsel istismar ve diğer tüm kötü muamele şekillerine sıfır tolerans politikası olduğunu vurgulayan Poole, konunun ciddiye alındığını ve soruşturmanın titizlikle yapıldığını belirtti.

DSÖ'de bir kadın doktor, Ekim 2022'de Almanya'nın başkenti Berlin'de katıldığı bir konferansta, DSÖ çalışanı Waqanivalu'nun cinsel saldırısına uğradığına yönelik Twitter hesabından paylaşımda bulunmuştu.

Associated Press'in (AP) ele geçirdiği iç yazışmalara göre, DSÖ çalışanı Waqanivalu, 2018'de de bir başka kadın tarafından cinsel istismarla suçlanmıştı.

Waqanivalu,'nun 2017'de de Japonya'da bir DSÖ personelini taciz ettiği şeklinde iddialar ortaya atılomıştı. İsmini vermek istemeyen DSÖ personeli, düzenlenen bir programdan sonra, akşam yemeğinde tacize uğradığını belirtimişti.

Yazışmalar, vakaların, DSÖ'nün üst düzey yönetici ve yetkililerine bildirilmesine rağmen Waqanivalu hakkında disiplin işlemi başlatılmadığını, bu kişinin kariyerine aynen devam ettiğini ortaya koymuştu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kadın doktora verdiği yanıtta, cinsel istismar iddiası karşısında dehşete düştüğünü belirterek DSÖ'nün bu tür suistimallere karşı sıfır toleransla yaklaştığını vurgulamıştı.

Cinsel istismara uğradığını belirten kadın doktora şahsen destek olma teklifinde bulunan Ghebreyesus, suçlamaya adı karışan personelin görevden alındığını ve hakkında soruşturma başlattıklarını aktarmıştı.

Waqanivalu, hakkındaki suçlamaları kesin bir dille reddederek, hiç kimseye cinsel saldırıda bulunmadığını iddia etmişti.