Türk lirası, ABD doları karşısında yaşadığı değer kaybıyla tarihi bir rekora imza attı. Yüzde 1'in üzerinde değer kaybeden TL, 20.0743 seviyesiyle tüm zamanların en yüksek değerini gördü. Sabah saatlerinde dolar ise 19.9274 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL, yeni haftaya önceki kapanışa göre yüzde 0,1 oranında bir artışla başladı ve 19,8280 seviyelerinden işlem görüyor. Cuma günü 19,78-19,82 bandında hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde, 19,8120 seviyesinden tamamladı. Saat 11.10 itibarıyla ise dolar/TL, yüzde 0,1'lik bir yükselişle 19,8280 seviyesinden işlem görüyor.

Döviz piyasalarında dolar/TL paritesinin yanı sıra avro/TL ve sterlin/TL gibi kurlar da takip ediliyor. Aynı dakikalarda avro/TL paritesi yatay bir seyir izlerken, 21,4220 seviyesinden işlem görüyor. Sterlin/TL ise önceki kapanışa göre yüzde 0,2 oranında bir düşüşle 24,6350 seviyesinden satılıyor.

Dolar endeksi önceki kapanışın hemen altında 103,2 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi önceki kapanışına paralel 1,0800'den alıcı buluyor.

Analistler, küresel piyasalarda, ABD'deki borç limiti krizine ilişkin endişelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olduğunu belirterek, ülkenin 1 Haziran itibarıyla borçlarını ödeyemeyebileceği ihtimalinin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını aktardı.

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, cuma günkü açıklamalarında, Fed'in faiz artışlarını durdurabileceği sinyali verdi.

Powell, şimdiye kadarki sıkılaşmanın gecikmeli etkileri ve son bankacılık streslerinden kaynaklanan kredi sıkılaşmasının boyutu hakkında belirsizlikle karşı karşıya olduklarını aktararak, Banka'nın gelecek kararlarının, verilere ve gelişen görünüme bağlı alınacağını yineledi.

Bugün Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi verileri ile birlikte ABD'nin borç krizine ilişkin haber akışının takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 102'nin destek, 104 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.