Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'dan Yıllık İzin Çağrısı Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'dan Yıllık İzin Çağrısı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, olayla ilgili hazırladığı raporda ihmalleri gözler önüne serdi.

Sendikanın hazırladığı ihmaller zinciri

1 Mayıs'ta gerçekleşen olayda, psikiyatri servisinde tedavi gören Murat Çiçek, odanın pencere korkuluklarını kırarak atladı ve ağır yaralandı. 

Ankara’ya sevk edilen Çiçek, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Olayın ardından başlatılan soruşturma devam ederken, SES Mardin Şubesi, hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda sağlık sisteminde halk sağlığının tehlikede olduğu ve liyakatin kalmadığı vurgulanarak, şu ihmaller sıralandı:

  • Risk Analizinin Yapılmaması: Psikiyatri servisinde risk analizinin yapılmadığı belirtildi.
  • Önceki İhmal: Daha önce benzer bir olay yaşandığı ve çalışanlar tarafından tutulan tutanağa rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı kaydedildi.
  • Güvenlik Önlemlerinin Yetersizliği: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı ifade edildi.
  • İlgili Birimlerin Eksikliği: Hastanelerde işyeri sağlığı ve güvenliği birimi, çalışan hakları ve güvenliği birimi, güvenlik şefliği, kalite ve verimlilik birimi gibi ilgili birimlerin güvenlik için sahada çalışma yürütmesi beklenirken durum tespit raporlarının olmadığı ya da eksiklerin giderilmediği tespit edildi.

Hastane Yönetimine Sert Eleştiriler

Raporda, hastanelerin hem hastalar hem de çalışanlar için güvenli yerler olmaktan çıktığına dikkat çekildi. "Liyakatsiz bir şekilde göreve gelen yönetici ve idarecilerin hastane sorunları ile ilgilenmek yerine sendikacılık yapmaya çalıştıkları ve kurumu yönetemedikleri" ifade edildi. Psikiyatri hastasının pencere korkuluklarını rahatlıkla kırıp atlamasının, hastane yönetiminin güvenlik konusundaki eksikliklerini açıkça gösterdiği belirtildi.

Sorumlular Hakkında Soruşturma Talebi

SES, önlem almayan yetkililer hakkında soruşturma açılması gerektiğini belirtti ve yöneticilerin görevden alınması çağrısında bulundu. "Yönetemeyenlerin, sendikacılıkla yöneticiliği birbirine karıştırarak kimlik bunalımı yaşayanların derhal görevden alınması gerekmektedir" denildi. Sağlık Bakanı’na seslenilen açıklamada, "Daha kaç kişi intihar etmeli ki hastane yönetimi yasal sorumluluklarını yerine getirecek ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayacaktır? Hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak için daha kaç kişi bedel ödemelidir?" ifadelerine yer verildi.