Hatay'da Altınözü Devlet Hastanesi'nde görev yapmakta olan 14 hekimin depremden kaynaklı olarak iş gitmedikleri gerekçesiyle döner sermaye ve teşvik ödemeleri hesaplarına yatmadı.

Bunun üzerine hastane başhekimi Ömer Akın mesaj atarak personeline bilgi verdi. 7 Şubat tarihinde, "Yarından itibaren mesaiye gelemeyen arkadaşlar hakkında işlem yapma mecburiyeti hasıl oldu. Bu sebeple şimdiden kusura bakmayın, 3-4 arkadaşla bu yükü kaldıramayız"9 Şubat'ta ise hastane çalışanlarına, "İşe gelmeyen her personel için yarından itibaren tutanak tutacağız" dedi.

Toplamda 11 uzman doktor, 22 pratisyen 3 diş hekiminin çalıştığı hastanede; 6 uzman hekim, 5 pratisyen hekim, 3 diş hekiminin döner sermaye ve teşvik ödemesi eksik yattı. Eksik yatmanın gerekçesi ise 7 Şubat ve onu izleyen hafta iş başı yapmamaları.

20 bin nüfuslu Altınözü ilçesinde görev yapan doktorların çoğunluğu Hatay merkezde oturup, ilçeye günü birlik gidip geliyor. Çok sayıda doktor ise 6 Şubat'ta birçok yakınını kaybetti.

14 DOKTORUN ÖDEMESİ KESİLDİ

Depremden dolayı hizmet veremeyen Hatay Eğitim Araştırma ile İskenderun Devlet Hastanesi'nde çalışan doktorların teşvik ödemelerinin yattığını söyleyen Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, "6 Şubat'ta yaşanılan felaketin ertesi günü hekimlere tehdit mesajı atan başhekim Ömer Akın, depremde canını, malını-mülkünü, ailesini, kaybeden hekimlerin döner sermayesini ve teşvik ödemesini 23 gün yatırarak cezalandırdı" dedi.

'DOKTORLAR DA TRAVMA YAŞADI'

Depremde sadece birinci derece yakın ölümünün baz alınmaması gerektiğini dostunu, evini kaybeden insanların da travma yaşadığını belirten Yılmaz, "Ölmediğimize utandığımız bir felaket yaşadık. Düşünün daha ölünüzü çıkarmamışsınız ama tehditle işe çağrılıyorsunuz. Bu durumda işe gitmediğiniz için hakkınız olan ödeme kesiliyor. Kabul edilir bir olay değil. Halkın hekim ihtiyacı elbette var. Dışarıdan hekim talep edilerek, bu sorun çözülebilir. Felaketi yaşayan doktoru, sağlık çalışanını çalışmaya zorlayamazsınız" ifadelerini kullandı.

DÖNER SERMAYE VE TEŞVİK ÖDEMESİ NEDİR?

Döner sermaye bir ödeme sistemidir. Döner sermaye sisteminin oluşturulmasının temel sebebi devletin işletmelerinden nakit kâr elde etmektir. Hemen hemen hemen tüm kamu kurumlarında döner sermaye uygulaması vardır. Döner sermayeden elde edilen kazanımın bir bölümü hazineye aktarılır, geriye kalan kısım ise o kurumun personelleri arasında dağıtılır. Sağlıkta teşvik ödemesi ise 9 Kasım 2022 tarihinde beyaz reform kapsamında sağlık çalışanlarına yapılan bir ek ödenek.

Editör: Serap