Dekanlık, Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi’nde yer alan Hekimlik Andı’ndaki ‘cinsel yönelim’ ifadesinin ‘ahlaka aykırı’ olduğunu belirterek yasakladı.

‘Ahlaka Aykırı’ Gerekçesiyle Yasaklama

Dekan Yardımcısı Mervan Bektaş’ın, mezuniyet komitesindeki akademisyenlere bu ifadeyi kullanmayacaklarını ilettiği öğrenildi. Bektaş, öğrencilerle yaptığı görüşmede ise “Pedofiliyi de mi savunacaksınız?” şeklinde tepki gösterdi. Dekan Prof. Dr. Gürkan Öztürk ise, “Ben bu koltukta oturduğum müddetçe LGBTİ propagandasına izin vermeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Tepki Geldi

Öğrenciler, ‘cinsel yönelim’ ifadesini yasaklayan bu karara rağmen mezuniyet töreninde bu ifadeyi okuyacaklarını duyurdu. Yaptıkları açıklamada, Hekimlik Andı’nın evrensel etik değerlerine ve insan haklarına aykırı olan bu yasağı kabul etmediklerini belirttiler. Öğrenciler, “Hekimlik mesleği, tarafsızlık, eşitlik ve insan haklarına saygıyı temel alır. Bu ibarenin metinden çıkarılması, mesleğimizin değerlerine ve hekimlik onuruna yönelik ağır bir ihlaldir” dedi.

Evrensel Değerlere Bağlılık Vurgusu

Öğrenciler, Hekimlik Andı’nın orijinal metninin Hipokrat’ın evrensel ilkeleri doğrultusunda mesleklerini icra etmelerinin yol haritası olduğunu belirtti. Ayrıca, Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” sözünü hatırlatarak, evrensel etik ve ilkelere saygılı hekimler olma kararlılığını vurguladılar. Mezuniyet töreninde Hekimlik Andı’nın orijinal haliyle okunmasını talep eden öğrenciler, tüm kamuoyunu ve resmi idareleri bu konuda hassasiyet göstermeye ve gerekli adımları atmaya davet ettiler.

Bu kararın ardından mezuniyet töreninin nasıl geçeceği merakla bekleniyor. Öğrenciler, evrensel etik ilkelerine saygılı bir şekilde mesleklerini icra etme kararlılığını yinelerken, dekanlık ve diğer yetkililerin bu konuda nasıl bir adım atacağı ise belirsizliğini koruyor.