Cumhurbaşkanı, “Asgari ücretlimize, emeklilerimize yapacağımız en büyük iyilik popülizm yapmadan enflasyonu kalıcı bir şekilde tekrar tek haneye düşürmek” diyerek asgari ücret tartışmalarına son noktayı koydu.

Enflasyon Verileri ve Zamlar

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı haziran ayı enflasyon verileriyle birlikte emekli ve memur zamları da netlik kazandı. Kamu görevlileri ve memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde bu aydan itibaren %19,31, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise %24,73 artış sağlandı.

Haziran ayı enflasyonu beklentilerin altında gerçekleşirken, bu durum bir yılın en düşük aylık enflasyonu olarak kaydedildi. Temmuz ayında maaş zamlarıyla birlikte asgari ücretlilerin de beklentileri devam ediyor.

Asgari Ücret Tartışmalarına Son Nokta

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En büyük sorunumuz hayat pahalılığı. En adaletsiz vergi enflasyon. O nedenle dar gelirlilerimize, asgari ücretlimize, emeklilerimize yapacağımız en büyük iyilik popülizm yapmadan enflasyonu kalıcı bir şekilde tekrar tek haneye düşürmek. Vatandaşımızın kalıcı olarak refah seviyesini yükseltmek,” ifadelerini kullanarak, asgari ücrete ara zam tartışmalarını da netleştirdi.

Ekonomik Göstergeler ve Gelecek Beklentileri

Erdoğan, geçen yıl dezenflasyona geçiş için belirlenen sürenin ardından, Haziran ayında yıllık bazda enflasyonda düşüş başladığını belirtti. Temmuz ve Ağustos aylarında enflasyonun düşük 60’lı ve 50’li rakamlarda gerçekleşeceğini öngördüğünü ifade eden Erdoğan, “Eylül enflasyonu açıklandığında muhtemelen 50’nin bir tık altı olabilir,” dedi.

Cari Açık ve Rezervler

Erdoğan, cari açığın geçen yıl ciddi bir problem olduğunu ancak bu yıl sorun olmaktan çıktığını belirtti. “Milli gelire oran olarak yüzde 6’lardan neredeyse bu sene yüzde 2 civarına düşecek. Rezerv konusunda çok önemli mesafe kat ettik. Brüt rezervimiz yaklaşık 145 milyar dolar. Swap hariç net rezervlerdeki iyileşme ise neredeyse 80 milyar dolar civarı,” şeklinde konuştu.

Risk Primi ve Faizler

Erdoğan, Türkiye’nin risk priminin benzer ülkelere oranla 10 kat daha hızlı düştüğünü ve bugün itibariyle 263 baz puan civarında olduğunu söyledi. “Son üç aydır yerel seçimlerden sonra 2 yıllık tahvil faiz oranlarımız 1000 baz puan düştü. Özellikle son enflasyon rakamlarından sonra faizler düşmeye başladı,” dedi.

Uzun Vadeli Hedefler

Enflasyonda düşüşün yeni başladığını ve hızlanarak devam edeceğini belirten Erdoğan,

Cevdet Yılmaz: 2025 Bütçesinde Yeni Vergi Yok! Cevdet Yılmaz: 2025 Bütçesinde Yeni Vergi Yok!

Bu hedefler başlangıçta iddialı görünebilir ama başaracağımıza inanıyoruz. Programımız çalışıyor. Hayat pahalılığı en büyük sorunumuz ve en adaletsiz vergi enflasyon. İnşallah son çeyreğe girerken bu işi çözüme kavuşturmuş olarak Allah’ın izniyle gireceğiz

ifadelerini kullandı.