Ülke genelinde yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos tarihinde başlamıştı ve süreç kritik bir noktaya gelmiş durumda. Kamu İşveren Heyeti, 14 ve 17 Ağustos tarihlerinde sunduğu zam tekliflerini sendikaların kabul etmemesiyle karşılaştı. Bu süreçte refah payını da içeren yeni bir zam teklifi beklenirken, taraflar arasında henüz toplantı yapılacağına dair herhangi bir bilgi gelmedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, verilen zam teklifinin kabul edilmesini beklerken, Memur-Sen ise teklife refah payının dahil edilmesini talep ediyor. Ancak şu ana kadar herhangi bir uzlaşma sağlanamadı ve toplantı düzenleneceği yönünde bir işaret de gelmedi. Eğer gün sonuna kadar herhangi bir toplantı yapılmaz veya uzlaşma sağlanmazsa, görüşmeler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecine çevrilecek.

Toplu sözleşme konusundaki son kararı belirleyecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar açıklayacak. Bu süreçte memur ve memur emeklilerinin gözü bu önemli kararda olacak, zira belirsizlik hakem kuruluna taşınan süreçle birlikte daha da artmış durumda.