Yılmaz, TRT Haber'de gündemi değerlendirirken, "Elimizden gelen tüm imkanlarla emeklilerimizin yanında olacağız" dedi.

Asgari ücret miktarı konusunda geçen yıl yaşanan önemli gelişmelere değinen Yılmaz, "Geçen yıl asgari ücreti yüzde 107 oranında artırdık. Ayrıca, tarihi bir kararla asgari ücreti vergiden muaf tuttuk" şeklinde konuştu. Şu anda yeni bir müzakere sürecinin başladığını belirten Yılmaz, işletmelerle çalışanlar arasındaki dengeyi koruma amacında olduklarını vurgulayarak, "Dolayısıyla, bu dengeyi gözeterek asgari ücreti belirleyeceğimizi düşünüyoruz. Temel hedefimiz, çalışanları enflasyona karşı korumaktır" ifadelerini kullandı.

Memur ve emekliye zam ne kadar yapılacak?

Memur ve emekli zam oranları konusunda Cumhurbaşkanlığı tarafından önemli açıklamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "İmkanlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız" sözleriyle, memur ve emeklilere yönelik artışların detaylarını paylaştı.

İmkanlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız. Memur emeklisiyle ilgili toplu sözleşme gereği alacakları bir fark ve enflasyon farkı var. Memur ve memur  emeklisi için yüzde 50 civarında bir artış olacak. İşçi emeklileri daha farklı şartlara tabi. Farklı emekli kesimleri arasındaki dengeyi koruyucu ve özellikle daha düşük alanları gözetici bir yaklaşım sergileyeceğiz.

İşçi emeklilerinin daha farklı şartlara tabi olduğuna da değinildi, farklı emekli kesimleri arasındaki dengeyi koruma taahhüdünde bulundu. Özellikle düşük gelir gruplarına yönelik gözetici bir yaklaşım benimseyeceklerini belirtti. Adil bir zam politikası izleneceği konusunda kamuoyunu bilgilendirdiler.

Enflasyonla mücadelede son durum ne?

Türkiye reel ekonomide ve büyümede çok başarılı oldu. Reelde elde ettiğimiz başarıyı, enflasyonunu düşürerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Sıkıntımız enflasyon. O nedenle enflasyonla mücadele en önemli maddemiz olmuş durumda.  Yıllık bazda enflasyonda düşüş 2024'te görülecek. 2025'te enflasyon yüzde 15, 2026'da tek haneli olacak.

Fahiş kiraya karşı alınacak tedbirler

Otomotivde ciddi bir fiyat düşüşü gördük. Konut fiyatları ve kiralar da eski ivmeyi kaybetmiş durumda ancak henüz istediğimiz oranda değil. Daha da aşağıya gelmesi için gayret ediyoruz.

Konut konusunda arz yönlü politikalar önemli. Öncelikle konut arzını artırmamız gerekiyor.  Son dönemlerde en önemli adımlarımızdan biri kentsel dönüşüm. Bir taraftan talebi kontrol ederken bir yandan da arzı artırıcı politikalarla konut fiyatlarını ve kiralarını kalıcı düşürme gayretindeyiz.

Kirada yüzde 25 sınırı

Kirada yüzde 25 sınırlaması, enflasyonun yüksek olduğu dönemde kiracıyı korumak için aldığımız bir önlemdi. 2024'te enflasyon makul seviyeye gelecek. Dolayısıyla enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak.

Bakan Memişoğlu’ndan Covid-19 ve Sağlık Hizmetleri Açıklaması: ‘Anormal Bir Artış Yok’ Bakan Memişoğlu’ndan Covid-19 ve Sağlık Hizmetleri Açıklaması: ‘Anormal Bir Artış Yok’

Kentsel dönüşüm çalışmaları

TOKİ'ye bütçeden sosyal konut için ek kaynak aktarıyoruz. 3 trilyon lirayı deprem rehabilitasyonu için harcayacağız, bu yükün altından hep birlikte kalkacağız. Gelecek yıl deprem bölgesini büyük ölçüde toparlayacağız.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurduk. Bunun altında da 3 müdürlük var. Biri Marmara bölgesi müdürlüğü, ikincisi tüm Türkiye için müdürlük, üçüncüsü ise finansal kısım için müdürlük.

Ekonomide yol haritası ne olacak?

Refah açısından tüketim olacak ama aşırı ve ithalatı körükleyen tüketim doğru değil. Hedef tasarruflarımızı artırmak. Yatırım ve ihracatı öncelendiren adımlar atıyoruz.

Cari açığımızı düşürecek, katma değerimizi yükseltecek projelere uygun koşullu kredi verilecek.

Yabancı yatırımların ilgisi nasıl?

Yatırım ortamını iyileştirmek için çalışma yapıyoruz. Yatırım için yeni eylem planı belirledik, yakın zamanda bunu halkımızla paylaşacağız. Amacımız uluslararası doğrudan yatırımlardan daha çok pay almak.

Türkiye konumu, insan gücü ve potansiyeli ile muazzam bir ülke.